Tämän vuoksi muksut viettävät tuntikausia tietokoneen parissa

06.08.2013 13:44 -

Uuden tutkimuksen mukaan puolet suomalaisvanhemmista on huolissaan siitä, miten tietokonepelit vaikuttavat heidän lastensa näkökykyyn.

Kaikki, jolla on alakouluikäisiä lapsia, tietävät, että muksut voivat viettää tietokoneen tai pelikonsolin ääressä helposti useita tunteja. On olemassa muutamia syitä, miksi sama ei onnistu aikuisilta.

Yhdysvaltalaisen silmänterveysjärjestön mukaan lapset tiedostavat aikuisia huonommin kehonsa tuntemuksia. Lapset eivät siis huomaa silmiensä ja kehonsa väsymistä keskittyessään esimerkiksi jännittävän pelin pelaamiseen.

Lapsilla on myös aikuisia suurempi taipumus mukautua olosuhteisiin. Vaikka lapset tuntisivat näön heikkenemistä tai selkäkipua, he eivät vaivaudu pitämään taukoa tai parantamaan asentoa.

Lisäksi lapset eivät välttämättä ymmärrä näössään tapahtuvia muutoksia. Jos lapsi ei näe tarkasti ruudun yksityiskohtia, hän voi ajatella, että se on osa ihmisten normaalia näkökykyä.

Optikkoketju Specsaversin TNS Gallupilla teettämässä valtakunnallisessa tutkimuksessa on haastateltu 7–12-vuotiaiden lasten vanhempia. Heistä 41 prosenttia kertoi yrittäneensä rajoittaa lastensa tietokoneen käyttöä.

48 prosenttia ilmoitti olevansa huolissaan siitä, että tietokoneilla ja pelaamisella voi olla negatiivisia vaikutuksia lapsen näköön ja silmien terveyteen.

Lasten silmät säästyvät vaurioilta seuraavien ohjeiden avulla:

1. Tarkistuta lapsen näkö parin vuoden välein. Jos lapsi tarvitsee silmälasit, niitä tulee käyttää tietokoneella työskennellessä.

2. Aseta tietokoneen monitori lapsen katseen alapuolelle, noin 15 asteen kulmaan.

3. Sijoita valaisimet siten, että monitorin ruudusta ei näy heijastuksia. Valonlähde ei myöskään saa osua suoraan silmään.

4. Varmista, että lapsi pitää tietokoneen käytössä taukoja. Viiden minuutin tauko kerran tunnissa on sopivasti.

Lähteet: AOA, Specsavers

Kilpailut

Uusimmat