Mitä tapahtuu Suomelle, jos kaikki maailman jäätiköt sulavat? Katso dramaattinen kartta

06.11.2013 08:10 - Mikko Räsänen

National Geographic -lehti selvitti, mitä tapahtuu eri maille, jos kaikki maailman jäätiköt sulavat ilmastonmuutoksen takia.

National Geographic havainnollisti karttakuvilla sen, miten maailman rannikot muuttuisivat, jos kaikki jäätiköt sulaisivat.

Tässä huomioita eri alueista:

1. Eurooppa

Hollanti katoaisi kokonaan mereen, kuten suuri osa Tanskasta. Itämeri levittäytyisi huomattavasti nykyistä laajemmaksi ja jyrätessään Tanskan yli Itämereen pääsee ennätyksellisen paljon suolaista vettä, mikä tulisi vaikuttamaan kalakantoihin. Välimerellä erityisesti Pohjois-Italiassa suuret maa-alueet jäisivät meren alle. Muun muassa Venetsia hautautuisi mereen.

Suomessa tonttimaan arvo Hämeessä ja sitä pohjoisempana kasvaisi, sillä Helsinki ja suuri osa entisestä Uudenmaan läänistä jäisi veden alle.

Katso kuva National Geographicin Euroopan kartasta täältä.

2. USA

Miamin olisi lomakohteena entinen ja Orlando Disney Worldeineen historiaa, kun koko Floridan niemimaa hautautuisi nousevan meren alle. Kaliforniassa meri veisi Los Angelesin ja San Franciscon ainakin osittain. San Franciscon kukkulat eivät peittyisi vedellä vaan kukkuloiden laet jäisivät saarina meren pinnan yläpuolelle.

Katso kuva USA:n kartasta täältä.

3. Aasia

Valtavat pakolaismassat lähtisivät liikkeelle, sillä Kiinassa ja Bangladeshissa tulvaveden alle jäisivät alueet, joilla tällä hetkellä asuu yli 760 miljoonaa ihmistä.

Katso kuva Aasiasta täältä.

4. Afrikka

Afrikan manteretta nouseva merenpinta ei koettelisi yhtä paljon kuin muita mantereita. Suurimmat muutokset koettaisiin Välimeren rannikolla, sillä esimerkiksi Kairon miljoonakaupunki joutuisi antautumaan merelle. Afrikan kohdalla suurin uhkakuva lieneekin se, että jos ilma lämpenee niin paljon, että jäätiköt sulavat, nousevat Afrikan entisestään korkeat keskilämpötilat tasolle, jolla yhä suuremmat osa mantereesta ovat viljelys- tai asuinkelvottomia.

Katso kuva Afrikasta täältä.

Lähde: National Geographic

Kilpailut

Uusimmat