Tunnetko olosi erilaiseksi? 3 tapaa, jolla se vahingoittaa itsetuntoasi

15.07.2014 12:13 - Anna Hopi

Varsinkin nuorena ihminen vertailee itseään muihin ja saattaa tuntea itsensä erilaiseksi ja joukkoon kuulumattomaksi. Jos tunne seuraa läpi elämän, se voi vaikuttaa elämään monella tavalla.

Totuus on, että olemme kaikki erilaisia tavalla tai toisella. Ei ole olemassa niin sanottua normaalia, vaikka yhteiskunta tuntuu joskus haluavan tylpistää ihmiset samaan muottiin. Jos henkilö ei tunne kykenevänsä persoonallisten piirteidensä takia sopeutua joukkoon, siitä voi seurata kolme asiaa hänen elämässään.

1. Itsensä muihin vertaaminen

Erilaisuuden tunne voi tuoda henkilölle tunteen, että hänen luonteensa, lahjansa ja kehonsa eivät ole yhtä hyviä kuin muiden. Negatiivinen ajattelu on kehä, joka kasvaa ajan myötä, jollei sitä pysäytä tietoisesti. Erilaisuuden tunteesta kärsivä kuvittelee itselleen yleisön, johon hän ei tunne kuuluvansa. Todellisuudessa olemme kaikki erilaisia ja silti samassa joukossa.

2. Itsetunnon laskeminen

Kun henkilö vertaa itseään paljon muihin, hän saattaa päätyä tilanteeseen, jossa ei tee enää mieli tehdä lempiasioita, koska niissä ei ole paras. Esimerkiksi kilpajuoksu voi jäädä, kun sijoitus ei ole kärkikolmikossa tai uimahallireissu jää väliin, kun oma kroppa ei ole tarpeeksi hoikka. Jos itseään ei mittaa niin kovin tarkasti, niin elämä on helpompaa. Ihminen voi tuolloin nauttia asioista omana itsenään.

3. Eristyneisyyden tunne

Jos ihminen kuvittelee olevansa erilainen, hän alkaa tehdä alitajuisesti pesäeroa muihin Tämä voi johtaa yksinäisyyteen ja tunteeseen siitä, että omassa itsessä on jotain pahasti pielessä. Oma erilaisuus olisi hyvä kääntää hyväksi puoleksi, ja antaa sen näkyä. Tuolloin ihminen voi olla reilusti osa porukkaa ja antaa siihen oman rikkaan, yksilöllisen panoksensa.

Lähde: Psychology Today.

Kilpailut

Uusimmat