Työskenteletkö liikaa? Näin vältät loppuun palamisen

24.07.2014 15:06 - Anna Hopi

Moni suomalainen kertoo kärsivänsä työuupumuksesta. Mistä ilmiössä on kyse ja miten tilan voi välttää?

Pitkät työtunnit, hektinen elämäntyyli, sosiaalisuusvaatimukset, laatu ja -tulosvaatimukset sekä nurkan takana odottavat deadlinet luovat stressiä, joka kuormittaa ihmistä. Lyhytaikaisena stressitila voi jopa olla hyödyksi ja tehostaa tekemistä, mutta pitkään jatkuessa se alkaa syödä ihmisen energiavarantoja. Jopa kutsumusammatti voi uuvuttaa, jos ei muista antaa itselleen tarpeeksi lepoa ja tarpeellisia kehon ja hengen ravinteita.

Miten työuupumuksen voi välttää? Mikäli omaa työtaakkaa ei aio vähentää ja menoja karsia, on olemassa joitakin ajanhallinnallisia asioita, joilla stressiä pystyy lievittämään arjessa.

1. Laita ajastin hälyttämään, kun on tauko.

On helppo menettää ajantajunsa, kun tekee kiinnostavia asioita. Joskus ihminen tulee hypänneeksi lounaan tai vessatauon yli, kun työ vie mennessään. Tauot ovat kuitenkin tärkeitä, jotta tietty virkeystila pysyy yllä ja ihminen pysyy kiinni tässä hetkessä. Mikäli jätät usein taukoilun väliin, laita seuraavalla kerralla kello hälyttämään.

2. Nouse ylös ja lähde liikkeelle.

Päätetyöskentelijä saattaa jäädä tauollakin istumaan koneen ääreen. On parempi vaihtoehto poistua tauon ajaksi kokonaan työtilasta esimerkiksi työpaikan ruokailutilaan tai lähteä ulos syömään. Uudet maisemat ja ajatusten irrottaminen tehtävistä voi auttaa saamaan uudenlaista perspektiivia ja aivot eivät ylikuormitu ajattelusta liikaa.

3. Ruoki aisteja virvoittavilla asioilla.

Oli kyse lounaasta tai nopeasta happihyppelytauosta, ota siitä kaikki irti. Vedä henkeesi raikasta ilmaa, syö hyvää ruokaa ja nauti auringonpaisteesta. Ota vaikka juttukaveriksi hyvä työkaveri, ja puhukaa välillä tyhjänpäiväisiä hauskoja juttuja, joilla tunnelma kohoaa. Mieltä ylentävän tauon jälkeen on hyvä jälleen palata askareiden ääreen.

Lähde: Tiny Buddha.

Kilpailut

Uusimmat