8 voittamatonta niksiä, joilla voi valita vauvalle parhaan nimen

05.08.2014 15:13 - Anna Hopi

Jokainen vanhempi joutuu haastavan valinnan eteen pohtiessaan sopivaa ristimänimeä jälkikasvulleen.

Jos valinta osuu liian vanhoilliseen tai erikoiseen nimeen, voi seurauksena olla lapsen tulevaisuus seuraavana koulukiusattuna. Nimi on usein myös enne, ja erilaisilla nimillä on monia mielleyhtymiä. Ajattele, millaisia ajatuksiä sinulle herää esimerkiksi nimistä Jalo, Otso tai Sointu.

Vanhempi, lue alla olevat niksit, joiden avulla osaat valita lapsellesi sopivan nimen.

1. Rimmaako nimi jonkun sanan kanssa? Lempinimet saavat alkunsa usein sanojen rimmaamisesta. Katti-Matti ja Kone-Jone ovat kilteimmästä päästä, kun lapset kehittelevät hauskoja lempinimiä koulun välitunnilla. Joillain nimillä on vahva mielleyhtymä tiettyyn hahmoon tai henkilöön, esimerkkeinä suomalaiseksi ristimänimeksi päätyneet Ridge tai Brooke.

2. Mieti etunimien ja sukunimen muodostamaa balanssia. Muistetaan vaikka Heli Kopteri, Aina Juntti tai Anna Aamu Rauha. Millaiset nimikirjaimet nimestä syntyy? Helinä Irina Kaarina Isoviita voi kuulostaa hauskalta nimeltä, mutta sen nimikirjaimista tulee H.I.K.I.

3. Mieti nimen pituutta. Elokuvatähti Uma Thurman antoi esimerkiksi taannoin lapselleen huikean pitkän nimen Rosalind Arusha Arkadina Altalune Florence Thurman-Busson. Mitä lapsi tekee näin pitkällä nimellä, kun kukaan ei kuitenkaan muista puoliakaan etunimistä?

4. Tarkista nimen suosio. Yle kertoi äskettäin, että tämän hetken suosituimmat tyttöjen nimet ovat Emma, Aino ja Aada. Pojilla ne ovat taas Onni, Elias ja Leo. Cheek-buumi näkyy siinä, että Jare-nimi on kerännyt suosiota. Katso Iskelmän tekemä uutinen aiheesta tästä.

5. Vertaile nimeä muiden perheen nimien kanssa. Joissain perheissä kaikkien lapsien nimet alkavat A:lla tai J:llä. Jere, Joni, Joel ja Jonna. Mieti nimiyhdistelmiä, jos hankit enemmän lapsia.

6. Millaisia mielleyhtymiä nimi herättää? Aulis Haaranen, Anna Tulla ja Hellä Alapää kuulostavat enemmänkin sketsihahmojen nimiltä. Voisiko Impi Sikiöstä tulla Suomen pääministeriä? Vältä nimiä, joista herää koomisia assosiaatioita. Nimi on siinä mielessä vakava asia, että sitä kantaa loppuelämänsä.

7. Haluatko andgrogyynin nimen, joka sopii molemmille sukupuolille? Silloin vaihtoehtoina voisivat olla esimerkiksi Ruu, Eppu, Kaino, Kuu, Noe tai Eelia.

8. Oletko luova vain luovuuden tähden? Osa vanhemmista haluaa nykyään tehdä omanlaisensa nimenmuunnoksen jo tutusta ja suositusta nimestä. Esimerkkeinä Sonja ja Tanja -nimien väännökset Henja, Inja, Lenja ja Vinja.

Lähde: Family Share.

Kilpailut

Uusimmat