Antti J. Jokinen Kätilö-kuvauksista: Yksi lause voitiin kuvata uusiksi 50 kertaa

31.08.2015 10:33 - Anna Hopi

Jokisen ohjaama Kätilö tulee ensi-iltaan 4. syyskuuta.  

Elokuva on suuri kertomus rakkaudesta, tuskasta ja Lapin sodasta. Siitä, miten suomalaisnainen tunsi rakkautta sodan tiimellyksessä saksalaissotilasta kohtaan. Kätilöä tähdittävät Krista Kosonen, Lauri Tilkanen ja Tommi Korpela.

Ohjaaja Antti J. Jokinen tarttui rakkaus-aiheeseen tunteella ja käsikirjoitti Katja Ketun Kätilö-romaanista draamaelokuvan.

- Täytyyhän olla täyshullu, että alkaa tekemään romanttisesta rakkaudesta elokuvaa. Mun käsitys on se, etteivät kaikki tule kokemaan elämänsä aikana romanttista rakkautta koskaan. Siinä ei ole sellaista yhteistä konseptia katsojien kanssa, jokainen katsoja kokee rakkauden eri tavoin, kertoi Jokinen Iskelmälle.

"Sodassa rakkaus on pelastusrengas"

- Ihmiset sopeutuvat tilanteisiin jotka eivät välttämättä ole rakkautta. Tässä elokuvassa oltiin heti ensimetreillä melkein valmiita kuolemaan rakkauden takia. Se oli kiinnostavaa. Sellaista ei enää ole, ihmiset luovuttavat liian helposti. Tunteille ei samalla tavalla anneta enää valtaa. Sodassa rakkaus on toisaalta myös pelastusrengas - otetaan siitä kiinni, jotta selvittäisiin.

Jokinen keskittyi elokuvaa tehdessään hahmoihin ja käsikirjoitti elokuvaan uusia kohtauksia kuvausten edetessä. Hän käsitteli empaattisesti vaikeita aiheita.

- Suomessa on ollut natsistigmoja. Tuli voimakas olo siitä, että saksalaisiin rakastuminen on koettu häpeällisenä. Itse en nähnyt siinä mitään häpeällistä. Se oli humaania. Jos miehet ovat sodassa ja paikalle tulee saksalaisia mihiä tekemään peltotöitä ja piikoja ja kätilöitä paikalla. Se, että heidän välilleen syntyi suhteita, oli normaalia. Suhtauduin siihen empaattisesti.

"Naisilla on samat halut kuin miehelläkin"

- Katjan kirjassa pidin siitä, että se oli aika seksuaalinen. Seksuaalisuus on iso osa meitä. Se oli kiinnostavaa, että sitä pystyi laittamaan elokuvaan. Helenan hahmon ronskius oli kiva, naisella on samanlaiset halut kuin miehelläkin.

Elokuvan pääroolissa nähtävä Krista Kosonen esittää Helenaa, vahvaa naista. Oliko Jokinen tyytyväinen Kristan roolisuoritukseen?

- Tämä oli meille fantastinen kokemus. Krista suoriutui minusta todella hyvin. Korostan, että jos joku ei tykkää elokuvasta, se on minun syyni. Näyttelijät ja tuotantoryhmä teki parhaansa ja antautui työhön. Olen erittäin tyytyväinen. Tommi Korpelan Gödel oli myös todella vaikea rooli näytellä.

"Naiset, menkää katsomaan Lauri Tilkasta"

- Prosessi on yhteinen. Näyttelijät tulevat aikuisina ihmisinä kuuntelemaan absurdeja, mielivaltaisia kommenttejani ja yrittävät suoriutua niistä parhaansa mukaan. Onhan se naurettavaakin. Sen takia näyttelijöitä pitää kunnioittaa ja arvostaa. Mun kuvauksissa ei ole kiire. Jos joku lause pitää ottaa 50 kertaa, se otetaan. Jos joku ei toimi, niin kohtaus voidaan mennä kuvaamaan uudestaan toisen tai kolmannenkin kerran.

Millaiselle yleisölle Jokinen suosittelee Kätilöä?

- Niille ihmisille, jotka tykkäävät romanttisista tarinoista ja sotaelokuvan ystäville. Lapin sota ja ihmisten rakkaus- ja selviytymistarinat, kyllä ne kiinnostaa. Suomessa draamaelokuvia käydään vielä katsomassa. Mun tehtäväni on tuottaa heille jotain hyvää! Amerikassahan draamaelokuvat ovat todella huonosti menestyviä. Kyllähän nuorten naisten kannattaa mennä katsomaan Lauri Tlkasta!Kilpailut

Uusimmat