Menetkö vieraaksi kesähäihin? Suosi hillittyä linjaa alkoholin suhteen

25.05.2016 12:47 - Anna Hopi

Etikettiasiantuntija Mirva Saukkolan mukaan piilopullo kannattaa jättää kotiin.

Monissa valmistujaisissa, rippijuhlissa ja yo-juhlissa pukutyyli on niin sanottu "smart casual", jossa miehet puketuvat pitkiin housuihin, pikkutakkiin ja kauluspaitaan. Naiset taas jakkupukuun, housupukuun tai tyylikkääseen mekkoon. Häissä vallitsee sen sijaan etikettikouluttajan ja kirjailija Mirva Saukkolan mukaan erilainen etiketti.

- Häissä pukeudutaan usein tummaan pukuun, jossa on mukana valkoinen silitetty paita ja solmio. Naisella tyyli menee juhlavampaan suuntaan ja moni valitsee tyylikkään leningin tai jakkupuvun. Asusteiden, kuten laukun ja kenkien on syytä olla juhlavammasta päästä, neuvoo Saukkola.

- Laukun kannattaa olla kirjekuorilaukku, eikä iso säkki, jonne mahtuu kaikki alkaen lapsen pillimehusta ja ristikkolehdestä. Aika usein keskustellaan sukkaetiketistä naisten suhteen. Aiemmin on nähty, että naisten on käytettävä ohutta sukkaa säären peittona. Siitä on alettu luopua.

Euroopan hovien tavat ovat vaikuttaneet tapaan, jolloin juhlissa voi jo näyttäytyä juhlissa kauniisti hoidettujen paljaiden säärien kanssa.

"Alkoholia hillitysti häissä"

Saukkola kannustaa kotimaisissa häissä maltilliseen alkoholin käyttöön.

- Aika usein häissä aloitetaan alkumaljalla, se on tyypillisesti kuohuviiniä tai shampanjaa. Aterialla voi olla viiniä ja joskus sitä on pitkin iltaa. Ravintoloissa järjestetyissä häissä juomaa saattaa olla muutama kaato. Alkoholinkäyttö kuuluu juhliin. Sinne sopii hillitty nauttiminen, silloin juhlaväellä on mukavampaa, kertoo asiantuntija.

- Aikaisemmin menneinä vuosina jollain oli kossupullo auton takana ja sieltä käytiin hörppimässä. Se ei sovellu enää nykymaailman häihin.

Kilpailut

Uusimmat