Kuva: AOP

Norma Johnin Leena Tirronen muistelee X Factor -aikojaan: "Halusin irti koko tilanteesta"

05.05.2017 20:15 - Iiro Myllymäki

Leena Tirronen ei ole kertaakaan kuunnellut X Factorin myötä tehtyä sooloalbumiaan. Nainen kuvailee X Factor -kokemustaan opettavaiseksi kasvun paikaksi.

Ensi tiistaina Norma John -duo on tiukan paikan edessä Euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa Ukrainan Kiovassa. Leena Tirrosen ja Lasse Piiraisen muodostama duo edustaa Suomea kokonaan itse tekemällään Blackbird-kappaleella. Vuonna 2008 perustettu Norma John on jylhän kauniilla kappaleellaan herättänyt paljon positiivista kommentointia viisufanien keskuudessa, ja Suomen esityksestä on jopa povailtu kilpailun mustaa hevosta.

Norma John edustaa Suomea Kiovan Euroviisuissa. (kuva: Hanna-Maria Grönlund)

Jotkut muistavat Norma Johnin solistin Leena Tirrosen toisestakin televisioidusta musiikkikilpailusta. Nainen osallistui vuonna 2010 Suomen X Factoriin, jossa hän lopulta sijoittui kolmanneksi. Tirronen muistelee Voice.fi:n haastattelussa, että X Factor -kilpailu ja siitä seurannut sooloalbumin tekeminen oli opettavainen kokemus.

- X Factor oli vähän väärä formaatti minulle. Opin kuitenkin siitä kokemuksesta valtavan paljon. Se kirkasti sitä, millaista musiikkia haluan tehdä, Tirronen kertoo.

Tirronen julkaisi X Factorin jälkeen yhden albumin artistinimellä Leena Ihmemaassa. Albumin menestys jäi vaisuksi ja itse albumin sisältö jäi Tirroselle melko etäiseksi. Tirronen ja Norma John -bändikaveri Lasse Piirainen tekivät albumille muutaman biisin yhdessä, mutta eivät enää haastattelussa muista näiden kappaleiden nimiäkään. Monet kappaleet olivat kokonaan muiden kirjoittamia.

- Huomasin albumin myötä, että minun täytyy tehdä tekstit itse. Minun on vaikea samastua muiden kirjoittamiin teksteihin. Sillä albumilla on loistavia biisejä, mutta silti tuntuu, että se levy olisi ollut jonkun toisen ihmisen eikä minun, Tirronen kuvailee.

"Ei pahaa sanottavaa kenestäkään"

Laulaja paljastaa, ettei ole koskaan kuunnellut omaa albumiaan. Hän ei myöskään koskaan keikkaillut Leena Ihmemaassa -materiaalillaan. Kyseinen elämänvaihe oli Tirroselle kuitenkin äärimmäisen tärkeä.

- Se oli minulle henkisen kasvun paikka. Kun levy oli saatu ulos, halusin irti koko tilanteesta. Minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa levy-yhtiöstä eikä kenestäkään, joka oli levyä tekemässä. Olin itse se viallinen ratas siinä prosessissa.

Albumin julkaisun jälkeen Tirronen otti hetkeksi täyden irtioton musiikkihommista ja alkoi tehdä töitä vaatekaupassa. Sittemmin Tirronen palasi Norma Johnin pariin, ja Piiraisen kanssa yhteisiä biisejä on syntynyt vuosien varrella sadoittain. Blackbird-kappaleen suuri tulikoe on tiistaina Euroviisujen semifinaalissa, ja kenties kappale kuullaan ensi viikon lauantaina käytävässä finaalissakin.

Lue myös: Norma John tähtää voittoon Euroviisuissa: "Emme lähde pyytelemään anteeksi"

Kilpailut

Uusimmat