Kuva: Mikko Räsänen

X Factor Suomen tuomarointi hämmentää somessa, Saara Aalto puolustautuu: "Ei pelkkä laulukilpailu"

12.02.2018 13:15 - Iiro Myllymäki

Saara Aallon mukaan tuomaristo etsii kilpailijoista paloa ja kiinnostavuutta enemmän kuin virheetöntä laulusuoritusta.

X Factor Suomi -ohjelma on lähtenyt käyntiin MTV3-kanavalla, ja nyt ohjelmasta on nähty kaksi ensimmäistä koelaulujaksoa. Ohjelmaan pystyivät hakemaan kaikki 16 vuotta täyttäneet, ja myös bändit ja lauluyhtyeet olivat tervetulleita toisin kuin muissa television laulukilpailuissa. Ohjelmassa tuomareina toimivat Saara Aalto, Michael Monroe, Suvi Teräsniska ja Mikael Gabriel.

Ohjelman ensimmäisen jakson jälkeen sosiaalisessa mediassa ihmeteltiin tuomareiden lepsuksi miellettyä tuomarointilinjaa. Huomiota herätti erityisesti Helena Suomalan koelaulu. Suomala lauloi Erinin Älä tule hyvä tyttö -kappaleen tuomareille kerrottuaan ensin rankasta taustastaan. Nainen on sairastanut anoreksian, ja hän on joutunut koulukiusatuksi. Monien sosiaalisen median kommentoijien mielestä naisen laulutaito ei olisi riittänyt jatkopaikkaan, jonka tuomaristo naiselle liki yksimielisesti soi. Ainoastaan Suvi Teräsniska sanoi ”ei” Suomalalle. Voit katsoa Suomalan koelaulun alta:

Saara Aalto puolustaa tuomareiden linjaa Voice.fi:n haastattelussa sanomalla, että laulutaito ei ole ainoa ratkaiseva tekijä X Factorissa.

- X Factor ei ole pelkästään laulukilpailu. Etsimme ihmistä, jolla on ”x factoria”, eli jokin ominaisuus, joka tekee hänestä kiinnostavan esiintyjän. Haluamme nähdä ihmisessä jonkin palon ja katsoa, mitä hän tuolla palolla voi tehdä. Vaikka hänestä ei tulisi laulajaa, hänestä voi tulla jotain ihan muuta, vaikka inspiraatiopuhuja. Jos näyttää koelaulussa, että on se palo ja on jotain sanottavaa, hänelle on helpompi sanoa kyllä kuin hyvälle laulajalle, jolla ei ole mitään sanottavaa, Aalto sanoo.

Saara Aalto muistuttaa, että hänen X Factor -kaudellaan Isossa-Britanniassa räppäri Honey G pääsi pitkälle, vaikkei ”osannut laulaa nuottiakaan”. Huumoriarvolla ratsastanut Honey G pääsi lopulta kilpailussa viidenneksi.

Aalto yllättyi lempeästä tuomaroinnistaan

Ensimmäisessä jaksossa nähtiin, miten Saara Aalto liikuttui kyyneliin Suomalan päästyä jatkoon. Suomala reagoi jatkoonpääsyyn epäuskoisena itkien ja kiitellen. Aalto kertoo Voice.fi:lle, että hän pystyi samastumaan Suomalan kokemuksiin. Aaltoa liikutti myös se, miten tuomaristo antoi Suomalalle sitä hyväksyntää, mitä tämä ei ollut aiemmin elämässään saanut.

- Näin hänessä sen suuren tunteen, kun hän ei voinut uskoa kuulemaansa, koska on ollut niin kiusattu. Samastuin siihen helpotuksen tunteeseen. Kun kuulin tuomareiden ”kyllä”-sanat itse Britannian X Factor -koelauluissa, se tuntui tosi vapauttavalta, Aalto sanoo.

Vielä ennen X Factor Suomen kuvausten alkamista Saara Aalto kertoi haastattelussa, että uskoo olevansa tiukka tuomari. Nyt nainen kertoo itsekin yllättyneensä lempeämmästä tuomarointilinjastaan. Yllätys on ollut hänelle positiivinen.

- On paljon helpompi olla tiukka, kun katsoo ohjelmaa kotona. Sitten kun kilpailija on siinä meidän tuomareiden edessä, ei siinä halua lannistaa ketään. Olen saanut itse osakseni sitä lannistamista enkä halua viedä sitä eteenpäin. Jos pitää sanoa ei, se pitää sanoa rakentavasti, Aalto sanoo.

Lue myös: Saara Aallon pelko: "Pidetäänkö minua ärsyttävänä?"

Lue myös: X Factor -voittaja Matt Terry albuminsa myyntiluvuista: "On epäreilua sanoa, ettei se menestynyt"

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat