Kuva: Jim Bergström

Norma John paljastaa Euroviisujen pimeän puolen kulissien takaa - "Sitä oli kauheaa katsoa"

15.03.2018 20:15 - Iiro Myllymäki

Suomen viime vuoden viisuedustajan mukaan joidenkin maiden edustajille kasataan aivan liian suuret paineet.

Norma John -duo edusti Suomea viime vuoden Eurovision laulukilpailussa Kiovassa. Leena Tirrosen ja Lasse Piiraisen Blackbird-esitys oli saanut sen verran ennakkohypeä aikaiseksi, että monet uskoivat kauniin kappaleen menevän heittämällä finaaliin. Toisin kävi, ja Suomi jäi semifinaalissa sijalle 12. Pelkillä yleisöäänillä Norma John olisi juuri ja juuri finaaliin päässyt, mutta raatien pisteet katkoivat finaaliunelmilta siivet.

Norma John kertoo Voice.fi:lle, että lopputuloksesta huolimatta viisumatka oli heille erittäin myönteinen kokemus. Kielteisiä tunteita finaalista karsiutuminen toki kaksikossa herätti.

- Olimme varautuneet siihen, että mitä vain voi käydä. Vaikka kuinka nostetaan jalustalle, se jalusta voi missä tahansa vaiheessa keikahtaa alta. Kyllähän tulos ärsytti ihan hirveästi, ja sen jälkeen oli tosi tyhjä olo, Tirronen muistelee.

Lasse Piiraisen mukaan ärtymyksen tunne kumpusi siitä, että kaksikko ei olisi halunnut tuottaa suomalaisille taas uutta pettymystä Euroviisuissa.

- Tuli myös ajatus, että mitä meidän sitten pitäisi tehdä, jotta pääsisimme finaaliin, Piirainen sanoo.

Kaksikko on hyvillään siitä, että epämieluisasta lopputuloksesta huolimatta he saivat paljon kannustusta osakseen ja lehdistössäkään heitä ei lähdetty riepottelemaan. Yleinen mielipide tuntui olevan, että kaikki oli tehty juuri niin kuin pitää, mutta tällä kertaa vain kävi näin.

"Yhden maan tyttö itki vessassa"

Monille Euroviisut on vain vuosittain perinteisesti katsottava televisio-ohjelma, mutta monelle se on kokonainen elämäntapa. Fanien luoma ”viisukupla” oli Norma Johnin mukaan käsin kosketeltavissa Kiovassa.

- Se on ihana kupla, jossa oli tosi hyvä olla. Nyt sen tajuaa, miksi ihmiset jäävät koukkuun siihen maailmaan ja monet artistit haluavat uudestaan ja uudestaan viisuihin mukaan. Fanit ovat ihania ja rakastavia ja täydellä sydämellä siinä mukana, Tirronen kertoo.

Viisut tekivät Norma Johniin niin suuren vaikutuksen, että he voisivat hyvinkin kuvitella hakevansa Suomen edustajaksi uudelleen.

Yhteisöllinen meininki oli fanien lisäksi myös kilpailevien artistien keskuudessa. Norma John kertoo, että artistien välillä ei yleisesti ottaen näkynyt kilpailemisen mentaliteettia. Ihmiset halusivat tutustua toisiinsa, ja tunnelma oli kuin leirillä ikään. Toki tähän oli myös muutama poikkeus, ja jotkut olivat ensisijaisesti lähteneet kilpailemaan veren maku suussa eivätkä ystävystymään. Nimiä Norma John ei suostu mainitsemaan.

Kaikella hauskuudella oli Euroviisuissa myös kääntöpuolensa. Joillekin maille Euroviisut on niin suuri kansallinen projekti, että yksittäisten artistien niskaan kasataan mielettömät paineet. Näin on Lasse Piiraisen mukaan erityisesti joidenkin Itä-Euroopan maiden kohdalla.

- Tietyissä maissa on sellainen kulttuuri. Siinä tapauksessa artistilla on isot paineet olla siellä valtion edustajana. Nämä artistit treenaavat biisiään koko ajan, Piirainen sanoo.

Norma John toivoo, että Saara Aallon harteille ei kasata liian suuria paineita. (kuva: Senja Rapila)

Leena Tirronen kertoo, että viisujen päänäyttämönä toimineella areenalla kullakin artistilla oli omat koppinsa. Norma Johnin viereisessä kopissa oli edustaja juuri tällaisesta, viisuihin todella vakavasti suhtautuvasta maasta.

- Hän treenasi ihan koko ajan, ja hänellä oli laulunopettaja mukana. Yhdestä maasta oli tyttö vessassa itkemässä, että hän ei kestä tätä painetta. Hän sanoi, että jos hän ei pääse finaaliin, hänet lynkataan. Sitä oli tosi kauheaa katsoa. Meillä mentaliteetti oli erilainen, Tirronen sanoo.

- Sauli Niinistö ei soittanut meille puhelimella ja sanonut, että ”teidän on pakko onnistua”, Piirainen naurahtaa.

Norma John toivoo, että suomalaisten suhde Euroviisuihin ei koskaan muutukaan tällaiseksi. He toivovat, että nyt Saara Aallon harteille ei kasata valtavia menestymispaineita.

- Kyse on kuitenkin vain musiikista. Siinä on leirikouluajatus, että musiikin parissa tullaan yhteen ja pidetään hauskaa, Piirainen luonnehtii.

Lue myös: Viime vuoden euroviisuedustajamme Norma John teki paluun - "Olimme keskellä taiteellista kaaosta"

Lue myös: Israel on vedonlyöjien ykkössuosikki viisuvoittajaksi - esitys on varmasti tämän vuoden puhutuin

Kilpailut

Uusimmat