Kuva: Mikko Räsänen

20 vuotta tahkonut Neljänsuora jää tauolle - katso kuvia suosikkiyhtyeen menosta vuosien varrelta

27.12.2018 20:15 - Katariina Auvinen

Koostimme yhtyeen 20-vuotisen historian varrelta kuvia yhteen.

Iskelmäyhtye Neljänsuora ilmoitti faneilleen kesällä, että se jää tauolle. Viimeinen keikka on joulukuun lopulla 31. joulukuuta Ikaalisten kylpylän vanhassa ravintolassa. Yhtyeen nokkamies Antti Ketonen kommentoi tauolle jäämistään Iskelmä Festivaaleilla.

- Me ollaan 20 vuotta painettu bändin kanssa, tehty isoja asioita, saavutettu paljon ja me pidetään pieni hiljennystauko tämän vuoden lopun jälkeen. Neljänsuora jää tauolle. Tästä tulee aika nostalginen loppuvuosi. Me ollaan bändi, joka ei ole pitänyt taukoa. Olemme tehneet 150 keikkaa vuodessa 20 vuoden ajan, mutta kiva ottaa nyt vähän iisimmin, Antti Ketonen kommentoi.

Tauon pituutta ei ole lyöty lukkoon. 

Neljänsuora perustettiin vuonna 1998 Lohjalla.. Neljänsuoran edeltäjä oli 1990-luvulla hevibändi Alvarn ja alkuaikoina Neljänsuora-yhtye tunnettiin nimellä Äkkilähtö. 

Vuosien varrelle mahtuu todella paljon keikkoja ja seikkailuja. Yhtye voitti muun muassa 2002 järjestetyn Viihdyttäjä-kilpailun, joka nosti yhtyeen todella monen tietoisuuteen. Iskelmän juontaja Hannu Aholaita muistaa kilpailun todella hyvin. Hän itse edusti mediaa tuomaristossa.

- Muistan Viihdyttäjä 2002 -kisan hyvin. Oltiin pitkällä keväässä ja kisan finaali käytiin Ikaalisten kylpylän vanhassa ravintolassa - samassa paikassa, mihin Nelkkujen kaksikymmentävuotinen matka uutena vuotena huipentuu. Kansa ei voittajaa äänestänyt vaan tuomarit. Meitä istui raadissa kolme tuomaria ja puheenjohtaja. Tuomaristossa nuijaa heiluttivat tuolloin ohjelmatoimiston pomona toiminut Pekka Leppäniemi, viihdetaiteilijoita edusti Eila Pienimäki, humppakansaa puolestaan keikkajärjestäjä Jouko Jokkeri Elevaara. Itse sain kunnian edustaa mediaa, Aholaita kertoo. 

Juontajan mukaan Neljänsuoran voitto ei ollut itsestäänselvyys. Tuomarihuoneessa oli käyty värikästä keskustelua ja ensimmäinen äänestys meni myös tasan. 

- Homman taisi ratkaista lause: "televisiotuotantoon sopii paremmin ryhmä, joka on virtaa ja iloa täynnä. Se toinen bändi soittaa kyllä paremmin mutta mitä tässä loppujen lopuksi haetaan" Oli se hikinen iltapuhde. Päätös oli oikea. Neljänsuoran voittajaksi nostaminen sai sellaiset aplodit ja hurraa-huudot katsomosta, että grogilaseissakin suli jäät, Aholaita kertoo. 

Viihdyttäjä-kisan kautta on noussut esille monia nimiä. Muun muassa Yölintu ja Taikakuu ovat myös nousseet nosteeseen kilpailun kautta. 

- Olen muistellut Antti Ketosen kanssa useasti tuota jännittävää iltaa. En ole kuitenkaan koskaan paljastanut, miten äänestin itse finaalissa. Antin soolouralle siirtyminen herättää varmasti monessa Neljänsuoran fanissa tunteita. Mulla on kuitenkin vahva tunne siitä että muut jäsenet jatkavat ja Neljänsuoran musiikkia kuullaan vielä jatkossakin. Tulossa on, uskokaa pois, Aholaita pohtii. 

Kisan voitto ei tuonut kaikkea onnea 

Kisan voitto ei tuonut kuitenkaan onnea. Ketonen kertoi tuntemuksistaan antamassaan haastattelussa vuonna 2017. 

- Sen voiton myötä me pääsimme Kesäillan valssi -ohjelman orkesteriksi ja tv-näkyvyys oli taattua ohjelman kymmenen jakson ajaksi.

Kun nyt katsoo ajassa taaksepäin, niin tuo voitto on ollut Neljänsuoralle kaksiteräinen miekka. Toisaalta voitto ja tv-näkyvyys tekivät yhtyeestä hetkessä tunnetumman, mutta kääntöpuoli oli se, että yhtye leimautui tanssiorkesteriksi ja että bändin tunnettuus kasvoi lähinnä tanssikansan keskuudessa.

- Tuo kisa on ollut meidän kirous. Sen ansiosta pääsimme hyvällä tavalla kiinni muusikon ammattiin, mutta se löi meihin myös leiman, joka meillä on ollut koko ajan.

- Kyllähän me aloitimme tanssiorkesterina, mutta samalla se on jossain määrin kirosana. Eli kun ihmiset kuulevat Neljänsuorasta, sanotaan, että "Se on joku helvetin tanssiorkesteri". Me ollaan taisteltu koko bändin historian ajan sen kanssa. Mutta toisaalta olemme aina halunneet kulkea ihan omaa polkuamme ja myös onnistuneet siinä.

Yhtyeessä ovat mukana vielä alkuperäisistä jäsenistä kaksi, Antti Ketonen sekä Juha Mäki. Yhtyeen kolme viimeisintä albumia ovat menestyneet erinomaisesti ja ensimmäisen kultalevyn se pokkasi vuonna 2015 Teetä ja Paahtoleipää -albumista, joka ilmestyi 2009. 

Kokosimme yhteen Neljänsuorasta otettuja kuvia vuosien varrelta. 

Katso kuvia alta. 

Neljänsuora Iskelmä Baarin avajaisissa Helsingissä huhtikuussa 2006. 

Iskelmä Gaala vuonna 2007. 

Iskelmän 8 v synttäriristeily 5. lokakuuta 2008. 

Iskelmä Paraati Ikaalisissa vuonna 2008. 

Iskelmä risteily vuonna 2009. 

Iskelmä Festivaali vuonna 2014.

(kuva: Mikko Räsänen )

(kuva: Mikko Räsänen )

(kuva: Mikko Räsänen)

Vuonna 2017-2018

Antti Ketonen vuoden 2017 Iskelmä Festivaaleilla. (kuva: Mikko Räsänen)

Juha Mäki Iskelmä Festivaaleilla vuonna 2017. (kuva: Mikko Räsänen)

Iskelmä Festivaalit vuonna 2017. (kuva: Mikko Räsänen)

Ketonen Iskelmä Gaalassa vuonna 2018. (kuva: Mikko Räsänen)

Lue myös: Iskelmäsuosikki Neljänsuora jää tauolle

Lue myös: Neljänsuoran keikkabussi sai vinkeän nimen! "Fanien ehdoton suosikki"

Lue myös: Neljänsuora-hitin erikoinen tausta: laulaja huijasi muuta yhtyettä

Lue myös: Miten etupulpetin arasta pojasta kasvoi koko Suomen viihdyttäjä?

Kilpailut

Uusimmat