Kuva: Senja Rapila

Tähtikatu avattiin Tampereella - oman tähtensä saivat muun muassa Cheek ja Popeda

04.10.2019 17:30 - Reija Saarinen

Suomen ensimmäinen kansainvälinen musiikin Tähtikatu on avattu Tampereella.

Suomen ensimmäinen kansainvälinen musiikin Tähtikatu on avattu Tampereella. Tullin alueella Åkerlundinkadulla sijaitsevalle Tähtikadulle upotettiin ensimmäisessä vaiheessa 11 tähtilaattaa. Niistä seitsemään on ikuistettu suomalaisen musiikin nimekkäimpiä kotimaisia ja kansainvälisiä artisteja ja alalla vaikuttavia ammattilaisia, joiden nimet paljastettiin perjantaina 4. lokakuuta pidetyissä avajaisissa. Ehdotuksia tähtiin ikuistettavista nimistä kerättiin yleisöltä viime keväänä.

Oman tähtensä kadulle saivat: 

Cheek , Juice Leskinen, Popeda, Katri Helena, Kaija Saariaho, Jean Sibelius sekä Epe Helenius.

Muut neljä Tähtikadulle upotettavaa tähteä julkaistiin viime keväänä samalla, kun yleisöltä alettiin kerätä ehdotuksia kadun tähdistä. Nämä tähdet ovat musiikkialalla ansioituneita, nimekkäitä kansainvälisesti toimivia henkilöitä, jotka on palkittu Musiikki & Media -tapahtumassa Tampere Music Award -tunnustuksella 2010–2018. Jokaiseen kadun neljään tähteen ikuistetaan kaksi nimeä: pohjoismaisen musiikkiviennin edistäjä Anna Hildur (2018) sekä virolainen kulttuurivaikuttaja Rein Lang (2010), menestynyt ruotsalainen musiikkikustantaja Pelle Lidell (2017) sekä suomalaisbändejä Japaniin vienyt Onta Shiroh Kawaguchi (2016), suomalaisen metallin sanansaattaja Holger Tiefenbach (2015) sekä Tallinn Music Weekin perustaja Helen Sildna (2014), indieyhtiöiden puolestapuhuja Jonas Sjöström (2013) sekä musiikkivalokuvaaja ja -toimittaja Jan Sneum (2012).

Tampereen Tähtikatu tunnustaa Tampereen vahvuuden musiikkikaupunkina sekä vahvistaa kaupungin mainetta entisestään kulttuuri- ja matkailukohteena niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.  Tähtikadun avannut pormestari Lauri Lyly toteaa, että Tampereen musiikki- ja kulttuurikenttä on monella mittapuulla poikkeuksellinen, aktiivinen ja monipuolinen.

- Tähtikatu on erityinen huomionosoitus juuri musiikkialan osaajille. Samalla se yhdistää urbaanin katukulttuurin ja pitkät perinteet omaavan tamperelaisen musiikkikulttuurin. Tällaisia uusia ja yllättäviä yhteenliittymiä kaipaamme mukaan Euroopan kulttuuripääkaupunkihakemukseen. Haku on parhaillaan auki, ja kuka tahansa voi ehdottaa ideoita, sanoo pormestari Lauri Lyly.

Katu edustaa musiikkialaa laajasti

Yleisö antoi viime keväänä yli 6 600 ehdotusta Tähtikadun artisteista, yhtyeistä ja musiikkialalla ansioituneista henkilöistä. Ehdotusten pohjalta musiikkialan ammattilaisista koostuva raati, Musiikki & Median hallitus, teki nimistä esikarsinnan, jonka perusteella Tampereen kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunta teki nimistä lopullisen päätöksen.

Tähtikadun ovat toteuttaneet yhteistyössä Tampereen kaupunki, kulttuuri- ja kongressikeskus Tampere-talo Oy ja Suomen suurin musiikkialan ammattilaistapahtuma Musiikki & Media.

- Tähtikatu kunnioittaa musiikkialan tekijöitä laajasti. Yleisötähtiä ei ole valittu yksinomaan eniten ääniä keränneiden nimien perusteella, vaan tähdet edustavat monipuolisesti musiikkiteollisuuden eri sektoreita ja genrejä. On myös tärkeää, että katu on nyt ja tulevaisuudessa monimuotoinen sekä tasa-arvoinen esimerkiksi sukupuolten näkökulmasta, sanoo Musiikki & Median hallituksen puheenjohtaja Riku Salomaa.

Tähtikadun tähdet asetellaan kadulle järjestyksessä, joka noudattaa muodoltaan Dave Lindholmin kappaletta Pieni ja hento ote. Kappale on äänitetty Headlines-studiolla Tampereen Tullin alueella.

Yleisön ääni painaa Tähtikadun tähtien valinnassa jatkossakin. Kadulle ikuistettavat tähdet toteutetaan tulevinakin vuosina yleisöltä kerättävien ehdotusten pohjalta. Myös Tampere Music Award -palkittujen nimiä on määrä ikuistaa kadulle tulevinakin vuosina.

Hankkeen yhteistyökumppanina toimii Bauer Media Oy.

Kilpailut

Uusimmat