Kuva: AOP

Kuningatar Elisabet omistaa 1000 kelloa - henkilökunnalla kuluu yli 40 tuntia niiden kääntämiseen

26.10.2020 17:15 - Roy Kokkonen

Osa kelloista pidetään tarkoituksella viisi minuuttia edellä.

Sunnuntain vastaisena yönä kellot käännettiin talviaikaan koko Euroopassa. Nykypäivänä suurin osa elektronisista laitteista hoitaa kellojen kääntämisen automaattisesti, mutta perinteiset kellot täytyy edelleen siirtää käsin.

Jos kelloja sattuu omistamaan useamman, voi niiden kaikkien kääntäminen tuntua melkoiselta urakalta. Näin on esimerkiksi kuningatar Elisabet II:n, 94, kohdalla.

Kuningatar omistaa yhteensä yli tuhat kelloa Windsorin linnassa, Buckinghamin palatsissa ja Holyroodhousen palatsissa. 

Tuhannen kellon kääntäminen saattaa kuulostaa melkoiselta urakalta, ja sitä se onkin. Kuningattaren henkilökunnalla kestää noin 40 tuntia niiden kaikkien kääntämiseen, kertoo Indy100

BBC haastatteli kuningattaren työntekijää, Fjodor van den Broekia, joka vastaa yli 400 kellon kääntämisestä Windsorin linnassa.

- Olen yksin vastuussa Windsorin kelloista, Buckinghamin palatsissa minulla on kollega, joka kääntää kellot siellä, van den Broek kertoo.

Kellot siirrettiin normaali- eli talviaikaan sunnuntain vastaisena yönä. (kuva: Fotolia)

Keittiöissä on omat "aikavyöhykkeet"

Jotta urakka ei olisi liian yksinkertainen, tulee henkilökunnan ottaa vielä huomioon, että kaikki kellot eivät käy palatseissa samassa ajassa.

van den Broekin mukaan kellojen kääntämisessä täytyy olla tarkkana, sillä osa kelloista pidetään tarkoituksella viisi minuuttia etuajassa. 

- Keittiöissä on omat pienet aikavyöhykkeensä, joissa kellot ovat viisi minuuttia edellä. Tämä sen takia, että ruoka olisi aina valmista aikataulussa, hän paljastaa.

Lue myös: Kuningatar Elisabetin koirilla on oma menu - hovikokki paljastaa, mitä kuninkaalliset corgit syövät

Lue myös: Kolme tyylisääntöä, jotka voimme kaikki oppia kuningatar Elisabetilta

Lähteet: Indy100BBC

Kilpailut

Uusimmat