Kuva: Yle Teema Fem

Tänään tv:ssä: Jussi-palkittu draamakomedia, jota on kutsuttu myös suomalaisen elokuvan pelastajaksi

03.08.2021 07:15 - Henna Koste

Markku Pölösen elokuva vastasi lama-aikaa eläneiden suomalaisten toiveisiin.

Vuonna 1995 julkaistu Kivenpyörittäjän kylä on jättänyt jälkensä suomalaiseen elokuvahistoriaan. Markku Pölösen ohjaama elokuva perustuu Heikki Turusen romaaniin. Kivenpyörittäjän kylän keskiössä nähdään Martti Suosalon näyttelemä Pekka. Suosalolle kyseessä oli ensimmäinen elokuvan päärooli. Elokuva vie aikamatkalle suomalaiseen pikkukylään 1970-luvulle. 

Elokuva voitti kolme Jussi-palkintoa; parhaan elokuvan, parhaan ohjauksen ja parhaan miessivuosan Jussit. Kivenpyörittäjän kylä oli ehdolla myös parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-palkinnon saajaksi. 

Niko Jutila on kuvaillut Elokuvauutisiin kirjoittamassaan artikkelissa Kivenpyörittäjän kylää suomalaisen elokuvan pelastajaksi. Hän huomauttaa, että 1990-luvun puolivälissä kotimaisen elokuvan suosio oli romahtanut; "vuosina 1990–1993 vain kuusi kotimaista elokuvaa ylitti sadantuhannen katsojan rajan, niistä neljä oli Turhapuroja ja kaksi Vääpeli Körmyjä". 

Jutila toteaa, että Kivenpyörittäjän kylä vastasi kysyntään aiheella, joka vetosi eri ikä- ja yhteiskuntaluokkiin, maalaisiin ja kaupunkilaisiin.

"Kuitenkin oli ilmeisen selvää, ettei kaupunkikeskeiselle tarinalle ollut nyt kysyntää. Ihan puskafarssiakaan ei kannattanut tehdä, sillä 1990-luvun lamassa eläneet suomalaiset halusivat nähdä nyt merkityksellisempää viihdettä. Sellaisesta Kivenpyörittäjän kylä kävi erinomaisesti", Jutila kirjoittaa.

Elokuva veti katsojia teattereihin ja siitä tuli vuoden katsotuin kotimainen elokuva. Myös videokasetteja myytiin ennätystahtia. 

Kino Suomi: Kivenpyörittäjän kylä

22.00

Yle Teema Fem

Lue myös: Tunnistatko 10 suomalaista elokuvaa vain yhden kuvan perusteella? Testaa nyt!

Kilpailut

Uusimmat