Kuva: Riia Frost

The Rasmuksen UMK-voittobiisistä nousi kohu - "Rasistinen herjaus"

03.03.2022 11:15 - Minttu Tikkanen

Jezebel voitti Uuden Musiikin Kilpailun, mutta päätyi pian somekohun keskelle.

Uuden Musiikin Kilpailun voittanut, The Rasmuksen Jezebel-kappale on saanut ristiriitaisen vastaanoton. The Rasmus oli yksi kilpailun ennakkosuosikeista, mutta voiton jälkeen kappaleen nimen taustoja on ryhdytty tutkimaan tarkemmin ja Jezebel päätyi nopeasti somekohun keskelle.

Muusikko Yeboyah, 25, nosti Instagram-tilillään esiin Baptist Newsin artikkelin, jossa kerrotaan Jezebelin olevan vanha termi, jota on käytetty halventamaan mustia naisia ja erityisesti oikeuttamaan heihin kohdistuva seksuaalinen väkivalta. 

"Viime kerralla kun yritin puhua rasisimista suomalaisella musiikkikentällä, menetin mielenterveyteni, sain uhkauksia alan vaikutusvaltaisimmilta henkilöiltä, menetin työmahdollisuuksia ja niin edelleen. Joten jätän tämän vain tähän", Yeboyah kirjoittaa jakamansa artikkelin yhteyteen Instagram storyssa, joka on sittemmin jo poistunut.

Kyseisessä Yvonne McLeanin kirjoittamassa Babtist Newsin artikkelissa käsitellään tapausta, jossa Yhdysvaltain varapresidentti Kamala Harrisia, 57, kutsuttiin halventavasti Jezebel-nimityksellä sekä selitetään termin merkitys.

"Jezebel, rasistinen stereotypia ja herjaus, jota on historiassa lakkaamatta käytetty hämärtämään totuutta, edistämään sekä oikeuttamaan rasismia ja seksuaalista väkivaltaa mustia naisia kohtaan", McLean kirjoittaa.

McLean avaa tekstissään myös, että Jezebel-sanan tausta juontaa juurensa kauas historiaan ja orjuuden aikoihin, jolloin mustat naiset nähtiin siveettöminä viettelijöinä ja aina halukkaina harrastamaan seksiä. Tällä stereotypialla seksuaaliset hyväksikäyttäjät oikeuttivat tekemänsä väkivallan.

Yeboyahin somejulkaisu levisi laajasti Instagramin tarinoissa jaettuna. The Rasmus ei ole kommentoinut kohua toistaiseksi mitenkään. Aiemmin yhtyeen laulajan Lauri Ylösen, 42, haastattelun yhteydessä Iltalehti on kirjoittanut nimen viittaavan samannimiseen Raamatun hahmoon, jota voidaan nykyään tulkita itsenäisyydessään ja omavaltaisuudessaan feministisenä hahmona. Myös Ylönen itse kuvaili haastattelussa Jezebelin olevan hänen näkökulmastaan itsenäinen oman tiensä kulkija.

- Jezebel oli Raamatun paha tyttö, joka aiheutti hämmennystä ja teki asiat omalla tavallaan, Ylönen kuvailee Iltalehdelle.

Lue myös: Vesalan UMK-esitys herättää keskustelua - 'Parempi kuin mikään illan kappaleista'

Lue myös: The Rasmukselle UMK-voitto ei ollut itsestäänselvyys: 'Ei tuudittauduttu ennakkosuosikin titteliin'

Lähteet: Baptist News, Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat