Kuva: EBU / Nathan Reinds

The Rasmus on pohtinut Lauri Ylösen paidattomuutta viisuesityksessä - "Mielestämme se on ok"

09.05.2022 20:45 - Iiro Myllymäki

Etenkin Lauri Ylönen ja kitaristi Emppu Suhonen ovat vaihtaneet ajatuksia siitä, onko miessolistin sopivaa näyttää paljasta yläkroppaa, kun naisille ei suoda samaa oikeutta.

Voit kuunnella The Rasmuksen koko haastattelun alta tai Podplaysta.

The Rasmus edustaa Suomea Euroviisuissa täysin uusitulla show’lla verrattuna Uuden musiikin kilpailussa nähtyyn esitykseen. Esimerkiksi UMK:ssa nähdyt animaatiot ovat tipotiessään, ja visuaalisena kikkana uudessa esityksessä käytetään suuria ilmapalloja. Yksi asia on kuitenkin pysynyt esityksessä ennallaan. Bändin solisti Lauri Ylönen, 43, laulaa Jezebel-kappaleen viimeisen kertosäkeen ilman paitaa.

Ylösen asustus on euroviisulavalla paljastavampi kuin UMK:ssa. Siinä missä UMK:n esityksessä Ylösellä oli valtaosan ajasta päällään paita ja takki, euroviisushow’ssa takin alla ei ole paitaa lainkaan. Ylönen kertoo Voice.fi:n haastattelussa, että paidattomuudella on haluttu tuoda esitykseen rockhenkeä.

- Sehän on vanha kunnon rokkikikka. Kun tulee kuuma, takki lentää pois päältä. Siitä on ollut vähän puhetta, saanko näyttää nännejäni, Ylönen sanoo.

The Rasmus Euroviisujen toisissa harjoituksissa (kuva: EBU / Corinne Cumming)

Yhtyeeltä kysyttiin yhdessä Euroviisujen lehdistötilaisuudessa, saako Ylönen etulyöntiasemaa naisiin nähden siinä, että hänelle sallitaan paljaan rintakehän näyttäminen lavalla siinä missä naiset eivät saa näyttää paljaita rintojaan lavalla. Bändin jäsenet eivät tuossa kohtaa osanneet juuri vastata heidät yllättäneeseen kysymykseen ja sanoivat miettivänsä asiaa.

Näin he myös tekivät. Ylönen kertoo, että etenkin hän ja kitaristi Emppu Suhonen, 36, pohtivat asiaa paljon keskenään. Suhosen mukaan he päätyivät siihen, että Ylösen paidattomuudessa ei ole tasa-arvon kannalta ongelmaa.

- Totta kai yhtye tukee samoja oikeuksia naisille ja miehille, mutta tasa-arvon näkökulmasta on aika paljon isompia ongelmia maailmassa naisten asemassa. Puhutaan koulutuksesta, urasta, palkoista, kehollisesta itsemääräämisoikeudesta ja niin edelleen. Kun ne asiat on hoidettu kuntoon, voidaan puhua lisää nänneistä, Suhonen sanoo.

- Emppu, sanoit hyvin aiemmin, että sinäkin olet usein lavalla ilman housuja, joten miksi minä en voisi olla ilman paitaa, Ylönen jatkaa.

Suhonen tunnustautuu ”superfeministiksi”, mutta kokee, että asiassa ei ole ongelmaa.

- Mielestämme se on ok.

Mielenkiintoinen yksityiskohta asiassa on, että toinen tämän vuoden UMK-kilpailija Isaac Sene esiintyy julkisesti nännit peitettyinä juurikin kannanottona tasa-arvoisuuden puolesta.

The Rasmus esiintyy Euroviisujen toisessa semifinaalissa torstaina 12. toukokuuta.

The Rasmus kertoo haastattelussaan myös harjoituksissa kohtaamistaan teknisistä ongelmista ja siitä, mikä on ollut heille yllättävintä viisumatkalla. Haastattelun voit kuunnella artikkelin alusta tai Podplaysta.

Voice.fi, Podplay, Radio Nova ja Iskelmä kuuluvat Bauer Mediaan.

Lue myös: The Rasmus edusti tyylillä Euroviisujen avajaisissa - oliko Empun look kunnianosoitus Sanna Marinille?

Lue myös: The Rasmuksen viisuesityksestä ensimmäinen video julki, faneilta sataa ylistystä: "12 pistettä!"

Kilpailut

Uusimmat