Kuva: AOP

Lumiukko-animaatiosta tunnettu kuvittaja Raymond Briggs on kuollut

10.08.2022 23:15 - Iiro Myllymäki

Briggs menehtyi 88-vuotiaana.

Brittiläinen kuvittaja ja kirjailija Raymond Briggs on kuollut 88-vuotiaana. Briggsin kustantaja Penguin Random House kertoi asiasta keskiviikkona.

- Tiedämme, että miljoonat ihmiset ympäri maailman rakastivat Raymondin kirjoja ja olivat liikuttuneita niistä, ja he tulevat surullisiksi kuullessaan tästä uutisesta, Briggsin perhe sanoo tiedotteessa.

Raymond Briggs (kuva: AOP)

Briggs teki lukuisia sarjakuvia ja kuvakirjoja pitkän uransa aikana. Suomessa hänet tunnetaan parhaiten Lumiukko-kuvakirjan tekijänä. Pelkistä kuvista koostunut kirja julkaistiin alun perin vuonna 1978, ja siitä tehtiin animaatioversio vuonna 1982. Animaatioelokuvasta on tullut Suomessa jokajouluinen perinne, joka kerää perheet televisioiden ääreen. Lumiukko-tarinassa poika tekee lumiukon, joka herää henkiin, mutta seuraavana päivänä lumiukosta on jäljellä pelkkä sulanut kasa.

Lumiukko-kertomuksen surullinen loppu heijastelee Briggsin tapaa kirjoittaa tarinoita.

- Minulla ei ole onnellisia loppuja. Luon sellaista, joka on luonnollista ja väistämätöntä. Lumiukko sulaa, vanhempani kuolivat, eläimet kuolevat, kukat kuolevat. Kaikki kuolee. Siinä ei ole mitään erityisen synkeää. Se on vain elämän fakta, Briggs sanoi Radio Timesille vuonna 2012.

Toinen esimerkki Briggsin merkittävistä teoksista on vuoden 1973 Joulupukki, jossa tuttu hahmo esitettiinkin äkäisenä vanhana miehenä. Briggs teki kuvakirjalle myös jatko-osan Joulupukki menee lomalle.  

Lue myös: Lumiukon kanssa painivasta pandasta tuli ilmiö - katso hellyyttävä video

Lähteet: Metro, The Guardian

Kilpailut

Uusimmat