Kuva: Minttu Tikkanen

Kiti Kokkonen auttoi Joonas Nordmania luomaan hahmon Ere Kokkosena: "Kaikkein samaistuttavin henkilö"

05.10.2022 19:15 - Minttu Tikkanen

Joonas Nordman samaistuu näyttelemäänsä Ere Kokkoseen.

- Äärimmäisen ihana, lämmin, rakastettava ja hyvin rakastettu, kuvailee Joonas Nordman Voice.fi:n haastattelussa edesmennyttä ohjaajaa, Ere Kokkosta.

Nordman esittää Kokkosta ensi vuonna ensi-iltansa saavassa Spede-elokuvassa. 

Kokkonen on taiteilijana ja nimenä monelle tuttu, mutta hänen kasvonsa saattavat silti olla hämärän peitossa. Kokkonen teki uransa kameran takana ja jäi esimerkiksi Uuno Turhapuro -elokuvien kollegoitansa, Vesa-Matti Loiria, Spede Pasasta ja Simo Salmista tuntemattomammaksi.

Voit kuunnella Nordmanin haastattelun alta tai Podplaysta.

Nordmankaan ei ole Kokkosta itse tavannut ja kertoo myös, että ohjaajasta löytyy valitettavan vähän audiovisuaalista materiaalia. Osana roolinsa taustatyötä hän kuitenkin tutustui henkilöön Kokkosen entisen puolison, Titta Jokisen sekä tytär Kiti Kokkosen tarinoiden kautta, jotka auttoivat häntä hahmottamaan, minkälainen henkilö Kokkonen oli.

- Heitä haastattelin aika paljon ja löysimme Kitin kotoa hänen isänsä jättämistä tavaroista C-kasetteja, joissa kuuluu hänen omaa puhettaan, ja jotka he olivat huumorimielessä Kitin kanssa yhdessä nauhoittaneet, Nordman kuvailee.

Nordmanin mieleen maalautui tarinoiden pohjalta Kokkosesta kuva hyvin pidettynä ihmisenä.

- Näen Eren äärimmäisen suurena humanistina ja ihmisiä hyvin kohtelevana, aitona ihmisenä, jolla oli kyky kohdata ihmisiä sekä olla ihmisten kanssa. Hänessä ei ollut mitään ylimielisyyttä tai narsismia, näyttelijä summaa.

Nordman näkee Uuno Turhapurojen tekijöissä myös ristiriitoja

Vaikka Uuno Turhapuro -elokuvia tehnyt ydinporukka onnistui kehittämään tietynlaisen menestysreseptin, kuvailee Nordman heidän yhteishenkeään paikoin hyvin ristiriitaiseksikin. Spede-elokuvan äärellä on hyvä muistaa, että Pasanen saattoi olla elokuvantekijänä aikansa nero, mutta ei välttämättä aina se paras johtaja tiimilleen.

- Spede osasi koota hyvän miehistön, mutta ei välttämättä aina ollut paras mahdollinen kapteeni, Nordman havainnollistaa.

Nordmanin näyttelemä Kokkonen myös ajautui ajoittain kahnauksiin Pasasen kanssa, sillä he kohtasivat usein taiteellisia erimielisyyksiä.

- Erellä oli taiteellisia pyrkimyksiä, hän oli kova hiomaan kuvakulmia ja miettimään, miten kuvat kannattaisi rakentaa. Siitä tuli tietenkin Speden kanssa yhteenottojakin, koska Spede olisi halunnut vain tehdä nopeasti, pääasia, että se on hauska ja ei niin väliä, mitä se näyttää. Ere oli taiteellisesti kunnianhimoisempi, Nordman kuvailee.

Vaikka aika on eri, jokin Kokkosessa saa samaistumaan

Nordman itse on nykypäivän suosituimpia komedian tekijöitä. Hän ei ota kantaa siihen, onko aika jo ajanut ohi Turhapuro-elokuvien huumorista, mutta ainakin se on selvää, että vastaavanlaista huumaa on yksittäisen elokuvasarjan tai hahmon ympärille nykypäivänä vaikea rakentaa.

- Tietenkin yhtenäiskulttuuri on pikkuisen pirstaloitunut nykyään. Uuno-leffojen kaltaista hypeä ei ehkä yhden elokuvasarjan tai komedian hahmon ympärille enää synny, Nordman selittää.

Hän kuitenkin löytää ainakin ohjaaja Kokkosesta jotakin tuttua ja samaistuttavaa, vaikka edustaakin itse täysin eri sukupolvea. 

- Sen lisäksi, että läheisten kanssa juttelin, luin myöskin Eren elämäkerran. Mielestäni siellä oli paljon sellaista ajattelutapaa ja itseironian tapaa, jotka välittyivät Erestä. Niistä tunnistin itseäni paljon. Jos olisi täytynyt valita kaikkein samaistuttavin henkilö koko joukosta, olisin varmaan joka tapauksessa valinnut Ere Kokkosen, näyttelijä pohtii.

Speden roolissa elokuvassa nähdään Riku Nieminen. (kuva: Minttu Tikkanen)

Lue myös: Speden raiskauskohu vaikutti häntä esittävän Riku Niemisen roolityöhön: "Näyttelijälle juhla-ateria"

Lue myös: Aku Sipola esittää Vesa-Matti Loiria tulevassa Spede-elokuvassa: "Täysin mahdoton tehtävä"

Lue myös: Ensimmäiset kuvat Aku Sipolasta Vesa-Matti Loirina ja Uunona - Spede-elokuva julkaistaan ensi vuonna

Lue myös: Joonas Nordman tietää, että uutta on keksittävä koko ajan - "Vanhat vitsit eivät muutu ikivihreiksi" 

Kilpailut

Uusimmat