Kuva: AOP

Maria Veitola jakoi parhaat vinkkinsä viherkasvien hoitoon - muistuttaa yhteydestä mielenterveyteen

29.11.2022 18:15 - Sanni Seppä

Veitola vinkkaa esimerkiksi mullattomasta kasvualustasta.

Toimittaja ja juontaja Maria Veitola, 49, on julkaissut Instagramiinsa päivityksen mielenterveyden edistämisen kunniaksi. Veitola on jakanut jo pidemmän aikaa tililleen "Mielenterveysmaanantai"-julkaisuja ja tällä kertaa hän on julkaissut päivityksen, jossa hän käsittelee viherkasveja ja niiden vaikutusta mielenterveyteen. Veitola kertoo, että mieli saattaa rauhoittua vihreässä ympäristössä. Lisäksi kasvien hoitaminen ja kasvun seuraaminen voi tuoda elämään merkityksellisyyttä ja toisen elollisen luontokappaleen hoitaminen voi helliä mieltä.

"Tuntuu yksinkertaisesti hyvältä olla luontoyhteydessä, laittaa kädet multaan, jutella kasveille ja auttaa toista elollista luontokappaletta kukoistamaan. Joskus pieni mehikasvi työpäydällä voi riittää tuottamaan hyvää mieltä -meillä kaikilla kun ei ole mahdollisuutta metsän- tai puutarhanhoitoon", Veitola kirjoittaa.

Hän jakoikin julkaisussaan myös seitsemän parasta vinkkiään viherkasvien hoitoon liittyen. Veitolan mukaan kasvien kastelupäivät kannattaa miettiä kuunkierron mukaan ja tämän lisäksi hän suosittelee suhteuttamaan kasvien määrän omiin voimavaroihin. Kasvien hoitamisen ei tulisi aiheuttaa stressiä ja siksi kannattaakin pitää kasvien määrä maltillisena, jotta jokaiseen yksilöön pystyy panostamaan.

Veitola vinkkaa myös pistokkaista. Hänen mukaansa kauppojen hyllyiltä eivät löydy ne kaikkein elinvoimaisimmat kasviyksilöt.

"Vanhoista kasveista saadut pistokkaat ovat vahvempia ja elinvoimaisempia kuin tehotuotetut puskat kauppojen hyllyillä", Veitola kertoo.

Hän kannustaa myös vaihtamaan perinteisen kukkamullan mullattomaan vaihtoehtoon.

"Vaihda perinteinen kukkamulta mullattomaan kasvualustaan. Tämä on luonnonmukainen valinta ja pääset itsekin pidemmällä aikavälillä helpommalla. Mullattomat-FB-ryhmä kertoo aiheesta kaiken olennaisen", Veitola vinkkaa.

Myös valon tarjoaminen on toimittajan mukaan olennaista ja siksi kasvilamppuja on syytä hankkia viherkasveja varten etenkin näin marraskuun aikaan, kun pimeää on koko ajan vuorokaudenajasta riipumatta. Myös lannoittaminen on Veitolan mukaan tärkeää.

"Lannoita etenkin kasvukaudella. Useimmat kasvit nauttivat happamasta maaperästä eli kaada välillä tilkka kahvia tai teetä vihreälle ystävällesi", hän kertoo.

Toisinaan kasvi saattaa kuitenkin kuolla hellästä huolenpidosta huolimatta. Tällöin on tärkeää muistaa, että pettymyksestä huolimatta voi tilanteessa yrittää totutella luopumisen tunteisiin.

"Joskus kaikesta yrittämisestä ja hoivasta huolimatta kasvit saavat slaagin ja kuolevat. Se on hirveä pettymys, surullista ja kauheaa. Yritän ajatella niin, että ne hetket ovat mahdollisuus opetella luopumista ja sen hyväksymistä, ettei mikään ole ikuista. RIP Jättipeikonlehti", Veitola kirjoittaa.

Voit katsoa julkaisun ja vinkkilistan kokonaisuudessaan alta.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Lue myös: Maria Veitola kertoo parhaan vinkkinsä mielenterveyden tueksi - "Se tosiaan auttaa, ihan aina"

Lue myös: MTV: Maria Veitola paljastaa, kenen kanssa hän on ystävystynyt suosikkiohjelman myötä

Lue myös: Jutta Larm kertoo, miten hän tekee bisnestä ja rahaa - "Mulla on semmoinen henkiopas"

Kilpailut

Uusimmat