Kuva: AOP / Matti Matikainen

Näistä varoitusmerkeistä Pate Mustajärvi huomasi, että aika Popedassa oli ohi: "Se on huono merkki"

21.02.2024 18:15 - Sanni Seppä

Mustajärvi kertoo myös, jääkö hän kaipaamaan mitään Popedassa.

Pate Mustajärvellä, 67, on monta rautaa tulessa: uutta soolomusiikkia on tullut ulos Päästä pahasta –singelohkaisun muodossa ja Popedan viimeisestä kesästä kertova kirjakin on nyt ulkona. Myös soolokiertuetta pukkaa. 

Soolouraansa keskittyvä Mustajärvi kertoo, että Päästä pahasta on hänelle ennen kaikkea rakkauslaulu. Biisissä kerrataan vanhoja harha-askelia ja syntejä, jotka on kuitenkin onnistuttu sovittamaan tärkeän ihmisen myötä. Mutta millaisten asioiden kanssa Mustajärvi itse on paininut vuosien aikana ja missä hän on kehittynyt?   

- Yksi tärkeimpiä asioita on, että olen oppinut ja opetellut puhumaan ja ehkä vielä tärkeämpää – kuuntelemaan.    

- Ei ole niin täynnä itseään, vaan jaksaa kuunnella ihmistä jolla on sanottavaa, ei keskeytä, kuuntelee loppuun, pohtii kuulemaansa ja sitten vasta sanoo oman mielipiteensä, artisti miettii.   

Mustajärven mielestä tunteista puhuminen ei kuulu suomalaisten miesten vahvuuksiin, vaan sen sijaan mököttäminen sujuu luontevammin. Etenkin hänen sukupolveaan koskettava puhumattomuuden kulttuuri juontaa juurensa artistin näkemyksen mukaan jo lapsuudesta, johon on heijastunut väkisinkin vanhempien sodanaikaisia traumoja. Myös Mustajärvelle tunteista puhuminen on ollut hankalaa, mutta yksi asia on helpottanut ongelmaa. 

- Minut on tietysti jollain tavalla pelastanut se, että olen saanut tehdä lauluja. Olen saanut kirjoittaa niitä ja sitä kautta uskaltanut puhua tunteistani.   

Voit kuunnella koko haastattelun alta tai Podplaysta.

Varoitusmerkkejä 

Mustajärven 46-vuotinen taival Popedassa päättyi vuoden 2023 syyskuussa Tampereen Ratinan Stadionille. Vuosikymmeniä yhtyeen keulakuvana toiminut Mustajärvi kertoo tuoreessa kirjassaan Ratinaan se päättyi - 46 vuotta Popedaa, että motivaatio yhtyeeseen oli päässyt hiipumaan viimeisinä vuosina. Mustajärvi alkoi huomata varoitusmerkkejä jopa lavalla.  

- Huomasin, että mulla ei ole enää annettavaa. En enää jaksanut kirjottaa rock ’n’ roll-tekstejä. Muutenkin havahtui välillä lavalla siihen, että pohtii jotain ihan muita asioita ja suusta pääsi vain se biisi mitä olit laulanut tuhat kertaa. Se on huono merkki, Mustajärvi muistelee havahtumistaan.   

Rokkielämän glamour ja loiste oli väistämättä hiipunut. Mustajärvi ei ollut kulkenut enää 10 vuoteen edes samalla keikkabussilla yhtyeen kanssa, vaan oli kulkenut keikoille ennemmin omalla autollaan.  

- Nämä kaikki pikkuhiljaa meni siihen, että siinä asiassa ei ollut enää mitään muuta glamouria kuin se tunti tai kaksi tuntia siellä lavalla. Se oli ja on hauskaa edelleen, rakastan sitä.    

Nyt artisti panostaa täysillä soolouraansa. Uutta musiikkia on luvassa ja 20 keikkaa käsittävä Pelkkää Patee -soolokiertue starttaa syyskuussa. 

- 16-vuotiaana päätin mitä tässä elämässäni teen, mutta tästä eteenpäin teen sitä vähän eri tavalla. Ja melko varmasti myös pikkusen rauhallisemmin, Mustajärvi sanoo.   

Ja vaikka lopetuspäätös tuntui alkuun ikävältä, ei hän jää kaipaamaan Popedasta mitään.   

- Kyllä mä olen antanut sille kaikkeni ja se on antanut minulle kaiken, artisti toteaa. 

Voit kuunnella uuden singlen alta tai painamalla tästä.

Lue myös: Pate Mustajärvi on vähentänyt lentämistä ilmastonmuutoksen takia: "Tämän hetken tärkein asia"

Lue myös: Pate Mustajärvi uskoo yliluonnolliseen - "Totta kai täällä on muitakin kuin me"

Kilpailut

Uusimmat