Kuva: Nelonen / Jere Hietala

Janne Lehtonen oikoo sitkeän harhaluulon erikoisjoukoista: "Ei se todellakaan ole sitä"

21.04.2024 18:15 - Sanni Seppä

Lehtonen vieraili Erikoisjoukot-ohjelmassa kilpailleen Mari Valosaaren vieraana Radion Novan Tiistain tähtivieras -podcastissa.

Pelastaja, yrittäjä ja Erikoisjoukot-ohjelman pääkouluttaja Janne Lehtonen vieraili Mari Valosaaren vieraana Radion Novan Tiistain tähtivieras -podcastissa. Valosaari kilpailee ohjelman toisella kaudella, kun julkisuudesta tuttujen kasvojen joukosta etsitään taas kaikkein kovimpia suoriutujia. Valosaari tippui ohjelmasta toisen kauden kuudennessa jaksossa. 

Kouluttajat eivät sanojaan säästele rankassa tv-ohjelmassa, vaan kielenkäyttö on toisinaan hyvinkin kovaa. Hymyä tai kannustusta ei myöskään kouluttajilta heru, vaan he yrittävät kovalla olemuksellaan luoda painetta kilpailijoiden suorittaessa tehtäviään. Mutta kuinka paljon ohjelman kivikasvoinen Lehtonen eroaa normaalin elämän Lehtosesta vai eroaako ollenkaan?

- Onhan se siis täysin erilainen. Kyllä mä olen pohjimmiltani kuitenkin positiivinen ihminen ja pääsääntöisesti hymyilen, hän toteaa.

Ohjelma simuloi Suomen erikoisjoukkojen valintakokeita, ja koulutusleirin aikana kokelaiden henkinen ja fyysinen suoriutuminen viedään äärirajoille tarkoituksella. 

- Jos siellä kouluttajat ovat pukeutuneet johonkin Marimekon Unikko-vaatteisiin ja pelkästään hymyilevät ja nauravat, niin eihän siitä itse pääsykoetilanteesta tule mitään, kun sun pitää oikeasti paineistaa ihmisiä ja katsoa, millaisia he ovat oikeasti kaikilta ominaisuuksiltaan, Lehtonen selittää.

- Siellä pyritään olemaan mahdollisimman neutraaleja. Ei anneta liikaa positiivista palautetta, eikä anneta sitä negatiivistakaan liikaa niille epäonnistujille, muuta kuin sitten tietyssä kohtaa.

Lehtosen rinnalla kouluttajina toimivat Jan Knutti (vas.), Matias Petäistö ja Robin Hendry (oik.). (kuva: Nelonen / Jere Hietala)

Lehtonen lisää, että ihmisillä on usein myös virheellinen mielikuva työstä erikoisjoukoissa. Positiivinen asenne ja huumori ovat iso osa erikoisoperaattorin työtä, vaikka niin ei äkkiseltään tulisi ajatelleeksi. 

- Ihmisillä on sellainen mielikuva erikoisjoukkotyöstä, että siellä ollaan naama näkkärillä, painetaan menemään mustissa vaatteissa ja kyräillään vain. Ei se todellakaan ole sitä. Vaikka on raskas ammatti, niin kyllä ihan samalla lailla kuin vaikka pelastajan ammatissa, niin huumorilla on aika iso osa siinä.

Erikoisjoukoissa kilpailijat laitetaan äärirajoille. (kuva: Nelonen / Jere Hietala)

Voit kuunnella podcastin alta tai Podplaysta.

Lue myös: Suomen tv-historian rankin reality tulee taas - katso ketkä osallistuvat Erikoisjoukot-koulutukseen

Lue myös: Vikin ja Köpin suosittu matkailuohjelma jatkuu uusin jaksoin

Lue myös: Lauri Tähkä lopettaa: "Tämä on painanut sydäntäni jo kovin pitkään"

Kilpailut

Uusimmat