Kuva: AOP/Tomi Natri

Sami Uotila uskoo, ettei hänelle välttämättä tarjottaisi enää elokuvarooleja: "Hyväksyin sen"

18.05.2024 14:15 - Jasmin Mikkilä

Näyttelijä kokee hahmonsa päässeen yllättävän helpolla, eikä Uotila ole liiemmin joutunut näyttelemään ikävissä kohtauksissa.

Salatut elämät on pyörinyt televisiossa jo 25 vuoden ajan. Yksi sarjan alkuperäishahmoista on Aki Nikkinen, jota esittää sarjassa Sami Uotila. Samin esittämä hahmo esiintyi sarjassa vuosina 1999-2002, minkä jälkeen hän palasi uudestaan sarjaan takaisin 2014. Uotila verestääkin muistiaan kertomalla mieleenpainuvimpia muistojaan Salatuissa elämissä. Yksi niistä sijoittuu vuoteen 1999.

- Niitä (muistoja) on tietenkin todella paljon. Muistaakseni silloin, kun Aki ja Jenni pussasivat ensimmäisen kerran, se oli suuri happening. Täällä oli televisioita pitkin studiota, ja minusta tuntui, että koko studion henkilökuntakin katsoi, kun sitä kuvataan, Uotila kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

Uotila kertoo myös hänen traagisimmista näyteltävistä kohtauksistaan, jolloin hänen täytyi jutella ensin ammattilaisten kanssa valmistautuakseen kyseisiin kohtauksiin.

- Tietysti myös Akin ja hänen äidin kohtaukset olivat aika traagisia, ja niihin näin vähän vaivaakin. Kävin juttelemassa oikeiden ammattilaisten kanssa, että miten tälläiset lapsi-vastaan-vanhempi-hyväksikäyttö- tai muut kuviot toimivat ja miten ihmiset oireilevat. Kävin tutkimassa vähän taustoja, etten ihan pystymetsästä lähde näyttelemään.

Pääasiassa näyttelijä kokee kuitenkin hänen hahmonsa päässeen yllättävän helpolla, eikä hän ole liiemmin joutunut näyttelemään ikävissä kohtauksissa. Kuitenkin Uotilaa välillä nyppii hahmonsa jatkuva uhoaminen, josta huolimatta hahmo ei kuitenkaan aina hän päädy tekemään toteuttamiansa asioita.

- Aki Nikkinen on päässyt jotenkin todella helpolla, ja nyt koputetaan puuta. Nikkisellä on kuitenkin sellainen maine, että hän on suoran toiminnan mies. Välillä on häirinnyt se, että se uhoo ja vannoo tekevänsä jotain, ja sitten hän onkin hampaaton staffi. Tietenkään roolihenkilöt ei voi aina voittaa, välillä pitää ottaa myös turpaan. Aina kun Nikkinen on hampaaton staffi, niin minä olen ihan hajalla.

Uotila kokee hänen roolihahmonsa näyttelemisen erittäin mieleiseksi, vaikka näyttelemisen alussa saattoi olla hieman vaikeuksia. Uotilan ystävät ovat kuvailleet häntä ylikohteliaaksi ja ylikiltiksi, joka ei mielellään sano kenellekään  mitään negatiivista. 

- Olihan Aki Nikkinen sellainen kuittailun ja vittuilun korkeakoulu. Piti kaivaa itsestään uusia piirteitä, että sanot ihan suoraan häikäilemättömästi päin naamaa kaikkea. Muistan vain, että aluksi se oli kiehtovaa, että nyt on sellainen kaveri alla, joka laukoo asiat suoraan.

"Ihmiset kauhistelivat, että eikö se ole ihan hirveää näytellä tuommoista"

Uotilan roolihahmo on kuitenkin herättänyt ristiriitaisia mielipiteitä. Näyttelijä itse kokee kuitenkin hahmonsa mielenkiintoiseksi, jota hän näytteleekin mielellään. Heitä yhdistävät hänen mukaansa ulospäinsuuntautuneisuus, positiivisuus sekä energisyys. Erona on kuitenkin Nikkisen kyynisyys, sillä Uotila kokee itse olevansa hyväntahtoinen sekä hieman sinisilmäinen.

- Ihmiset kauhistelivat, että eikö se ole ihan hirveää näytellä tuommoista, ja en voinut käsittää sitä. Minun mielestä näyttelijälle tuon tyyppinen roolihahmo on paljon mielenkiintoisempi kuin sellainen, joka vain nojaa harjanvarteen ja kauhistelee, mitä muut tekee. Se oli minusta siistiä, että Aki Nikkinen oli todella monessa kohtauksessa moottori ja henkilö, joka aiheuttaa sitä toimintaa, eikä se päivittelijä.

Uotila kokee ymmärtävänsä sen, jos hänet sekotetaan hänen roolihahmoonsa Akiin. Sarja tulee ulos viisi kertaa viikossa, jolloin ihmiset ikään kuin tutustuvat ja lähentyvät Salattujen elämien roolihahmojen kanssa eri tavalla kuin perinteisen sarjan. Näyttelijä muisteleekin huvittavaa tilannetta, jossa hänen oma elämänsä sekoitettiin hänen fiktiiviseen hahmoonsa.

- Kerran tai kaksi on ollut tilanne, että noin 30-vuotias henkilö kyseli Akin tyttärestä sarjasta, Alissasta eli Johanna Puhakasta. Hän kyseli: "Mites se sun tytär sitten?" Vähän aikaa kuuntelin ja mietin, että herranjumala, hänhän oikeasti ajattelee, että Alissa on minun tytär. Kerroin hänelle, että sarjahan on fiktiota, jota käsikirjoittajat kirjoittavat, eli ei oikeaa elämää. Hän katsoi minua todella epäilevästi. Onhan meitä joka junaan, Uotila kertoo naurahtaen.

"Kuitenkin hyväksyin sen, että on vähintäänkin epätodennäköistä, että tulisin tekemään leffarooleja"

Ensimmäisten vuosien aikana Uotila kertoo pohtineensa julkisuutta todella paljon. Nykyään hän on kuitenkin kohtuullisen sinut itsensä kanssa, ja hän on omaksunut näyttelijän roolin.

- Ensimmäisten vuosien aikana julkisuutta pohti hirveästi. Nykyään olen kohtuullisen sinut, eikä se aiheuta minulle vaivaa. Olen kuitenkin intohimoisesti lähtenyt joskus opiskelemaan näyttelemistä, niin miellän minäkuvani niin, että olen näyttelijä ja olen tehnyt todella pitkää duunia tässä sarjassa.

Näyttelijä kertoo, että jokainen näyttelijä jollain tapaa haaveilee aina rooleista elokuvissa. Hän kokee kuitenkin Salatut elämät -sarjan aseman Suomessa leimaavaksi, jolloin elokuviin voi olla vaikeampi päästä näyttelemään. Hän ei kuitenkaan pidä tätäkään asiaa mahdottomana ja pitää mielen positiivisena.

- Kun tietää Salatut elämät -sarjan aseman Suomessa, ja kuinka leimaava se on. Varsinkin, kun 2014 tulin takaisin, niin tein sinunkaupat sen asian kanssa, että nyt naulataan viimeiset naulat Salatut elämät -arkkuun ja olen varmaan todella pitkään sarjassa. Se tulee leimaamaan minua, mutta en sano, että mitään kuoppaisin. Olen positiivinen ihminen ja uskon, että kaikki on aina mahdollista. Kuitenkin hyväksyin sen, että on vähintäänkin epätodennäköistä, että tulisin tekemään leffarooleja. 

Uotila kertoo, että hän on toukokuussa treenannut kuvausten aikana Vaimoni Maurice -nimistä kesäteatteriesitystä. Uotila ja osa hänen näyttelijäkollegoistaan ovat menossa esittämään ranskalaista farssia Kangasalle kesällä.

- Vähän yli kuukausi paukutetaan tämmöistä ranskalaista farssia. Kunnon sekoilua, hetkittäin aika törkeetäkin, mutta ei se mitään. Sekoillaan, rakkautta sydämessä ja siistiä, kun on tutut kollegat tästä sarjasta.

Kuitenkin näyttelijä kertoo pitävänsä kesällä huolen myös siitä, että hän saa vain olla ja nauttia.

- Pitää myös osata tiputtaa kaikki harteiltaan ja katsoa aurinkoa, mennä kallion päälle, ottaa kirja mukaan ja kuunnella, kun meri liplattaa jossain ja lokit rääkyvät. En aio mennä ihan tuulispäänä kesälomalla, vaan aion myös olla ja relata.

Lue myös: Miten katsojat reagoivat Mariannan paluuseen Salattuihin elämiin? Näyttelijä Oona Kare vastaa

Lue myös: Salatuissa elämissä 24 vuotta näytellyt Esko Kovero pohtii hahmonsa tulevaisuutta: "Pitää vähän miettiä"

Lue myös: Tommi Taurula kertoo ikävästä kohtauksestaan Salatuissa elämissä: "Näin siitä painajaisia"

Kilpailut

Uusimmat