Kuva: Fotolia

Tiedätkö missä kohtaa konetta on turvallisin istua mahdollisen lentoturman sattuessa?

26.04.2017 11:15 - Karoliina Kotala

Moni pelkää lentämistä siitäkin huolimatta, että se on turvallisin matkustusmuoto. Nyt on kuitenkin saatu myös tilastotietoa siitä, missä kohtaa konetta on turvallisin istua mahdollisen onnettomuuden sattuessa.

Todennäköisyys joutua lento-onnettomuuteen on nykypäivänä noin yksi miljoonista. Silti moni kokee olonsa tukalaksi lentokoneessa eikä lentäminen todella ole ihmiselle luonnollinen olotila. Omaa huoltaan lennolla voi myös helpottaa tieto siitä, missä kohtaa konetta on turvallisin istua, jos kone ikinä joutuisi ongelmiin ilmassa.

Varsinaisia tutkimuksia aiheeseen liittyen ei ole juurikaan tehty, mutta tilastojen mukaan Yhdysvalloissa vuoden 1971 jälkeen sattuneissa onnettomuuksissa matkustajat, jotka istuivat koneen takaosassa, selvisivät muita todennäköisemmin onnettomuudesta. Seuraavaksi turvallisin osa oli koneen keskellä ja vähiten turvallisin koneen etuosa. Koneen takaosassa oli myös tarkka kohta, jossa selviytymisprosentti oli korkeampi, nimittäin takaosan keski-istuinten kohdalla.

Asiantuntijoiden mukaan turvallisin istumakohta koneessa riippuu kuitenkin pitkälti siitä, minkä tyyliseen onnettomuuteen kone voisi päätyä. Lento-onnettomuudet ovat jokainen erilaisia ja kone voi joutua tekemään pakkolaskun veteen, maahan tai joutua vaikeuksiin jo lähellä kenttää nousun aikana tai laskeutuessa. Jokainen voi myös itse parantaa mahdollisuuksiaan selvitä lennolla, istuipa missä kohtaa konetta vaan. Seuraa tarkasti lennon alussa esiteltäviä turvaohjeita sekä paina mieleesi montako penkkiriviä on lähimpään uloskäyntiin ja missä se sijaitsee.

Lue myös: Naisen saama lentokoneruoka pistää hieraisemaan silmiään - onko siinä penis?

Lähde: The Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat