Kuva: Fotolia

Tiesitkö mikä tarkoitus banaanin ympärillä olevilla säikeillä on?

21.06.2017 21:45 - Katariina Auvinen

Jokainen on joutunut joskus kuorimisen jälkeen poistamaan hedelmän päältä menevät nahkamaiset säikeet. Ne ovat kuitenkin tärkeämpiä kuin arvaammekaan.

Banaani on helppo napata mukaan vaikka evääksi. Kuorimisen jälkeen monesti menee aikaa siihen, että itse hedelmän päältä pitää poistaa vaaleita ja sitkeitä säikeitä. Mitä tuoreempi banaani on, sen sitkeämmässä säikeet ovat. Hieman kypsemmästä banaanista ne irtoavat jo paljon helpommin. 

Säikeitä kutsutaan banaanin nilanipuiksi. Monetkaan eivät tiedä, mikä tarkoitus näillä sitkeillä naruilla oikein on. Niillä on sanansa mukaisesti elintärkeä tehtävä. Säikeet kuljettavat vettä ja ravinteita hedelmään, joka auttaa sitä kypsymään. Tuoreella ne ovat tiukasti hedelmän ympärillä, jotta banaani kypsyisi täyteen mittaansa. 

Jotkut banaanin ystävät ovat jopa omistaneet blogitekstejä ärsyttäville säikeille. Tutkijoiden mukaan banaanin ystäville ei ole väliä poistavatko he säikeet ennen syömistä vai syövätkö he banaanin sen kanssa. Ravintoarvoihin ne eivät vaikuta. 

Lue myös: Banaanilla hampaat valkoisiksi - katso miten

Lähde: Huffington Post

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat