Kuva: Senja Rapila

Teinityttöjen pepputrendi kauhistuttaa: Takapuolet pystyssä nyt, katumus tulee myöhemmin

31.01.2018 19:30 - Henna Koste

Nuorten suosima asento aiheuttaa vakavia selkävaivoja, mutta oireet saattavat ilmaantua vasta kymmenien vuosien päästä.

Trendit vaikuttavat moneen asiaan, mutta nyt ne ovat iskeneet jopa ryhtiin. Moni nuori nainen seisoo epäluonnollisessa asennossa, joka korostaa takapuolta. Alaselkää notkistamalla takapuolta työnnetään taaksepäin, jolloin se korostuu. Nyt ilmiön ovat huomanneet myös fysioterapeutit ja pitävät sitä vaarallisena.

- Peppu on pop ja alaselän notkistaminenhan sitä korostaa. Tarkoituksenmukainen peppua korostavaan asentoon hakeutuminen on kuitenkin eri asia kuin varsinainen ryhdin ongelma, jossa alaselän notkoon yhdistyy usein ongelmat myös yläselässä ja hartiaseudulla. Pitkään tietynlaisessa asennossa oleminen kuitenkin muuttuu varsinaiseksi ryhdin ongelmaksi, kun keho tottuu siihen, sanoo fysioterapeutti ja terveystieteiden väitöstutkija Sanna Hakala.

Hakala mainitsee, että naisille myydään myös housuja, jotka korostavat leikkauksilla takapuolen muotoja. Poikien vaatevalikoimassa ei samassa mittakaavassa vartaloa muotoilevia asuja ole. 

- Tasa-arvo ei tässä kohtaa. Naiset ovat seksistisemmin esillä lehdissä. Tytöt voivat ottaa siitä paineita, fysioterapeutti toteaa.

Hakala arvelee, että alaselän tahallinen notkistaminen on pidemmän päälle myös kivuliasta. Monet nuoret tytöt hengailevat julkisilla paikoilla peppua taaksepäin työntäen. Suosittu asento näkyy myös sosiaalisen median kuvissa. Asiantuntija toivoo, että nuoret antaisivat selän levätä edes kotona.

- Alaselän liiallinen notko tietää alaselkäongelmia, joista kärsitään todella paljon. Tupakoimalla asian voi varmistaa, sillä tupakointi kuivattaa rangan välilevyjä, Hakala kertoo.

Takapuolta korostava seisoma-asento saattaa olla kopioitu fitness-kisaajien poseerauksista. (kuva: Shutterstock)

Hakala tarkentaa, että alaselän notko paineistaa välilevyjä, etenkin kun tyypillisesti vietämme istuen enemmän aikaa kuin seisten. Hakala huomauttaa, että istumaryhti on järjestäen ihmisillä seisoma-asentoakin heikommalla tolalla.

- Ajan kuluessa paine työntää välilevyä rangasta ulos, joka kansankielisesti tunnetaan iskiaksena, hermon puristustilana. Naisille alaselän ryhti on erityisen tärkeä. Raskausaika kuormittaa alaselkää huomattavan paljon, ja samalla kun hormonitoiminta valmistaa kehoa synnytykseen, kehon omat tukirakenteet löystyvät. Näin raskausaika voi jättää jälkeensä hyvinkin pitkäaikaisia alaselkäongelmia, Hakala sanoo.

Hän kertoo, ettei peppua korostavan asennon aiheuttamat ongelmat kuitenkaan ruuhkauta vastaanottoja. Elintapojen aiheuttamat ongelmat kehossa näkyvät aina viiveellä – viimeistään silloin, kun tämän päivän nuoret ovat nelikymppisiä. Hakala uskoo, että trendi on yksi ohimenevien joukossa. 

- Tällainen pepun korostaminen on saanut jo aisaparikseen paljon puhutun paljaiden nilkkojen ongelman. Vakuutan, että näiden molempien aiheuttamia ongelmia on aina helpompi ennaltaehkäistä kuin hoitaa, Hakala huokaisee.

Liikunta on avain hyvään ryhtiin

Sanna Hakala iloitsee kuitenkin sitä, että nuoret hakeutuvat nyt entistä enemmän liikunnan pariin.

- Fitness ei ole enää pelkästään kilpatavoitteinen laji, vaan on yksinkertaisesti trendikästä voida hyvin. Suuntaus on hyvä, Hakala toteaa.

Hän painottaa, että ulkonäkö ei voi olla treenaamisessa ainoa motiivi.

- Suomessa liikunnalla koitetaan usein ehkäistä vaikka kakkostyypin diabetesta tai tavoitella tietynlaista ulkomuotoa. Liikunnan pitäisi olla oikeasti kivaa, Hakala korostaa.

Liikunnan puute on yleisin yksittäinen syy huonoon ryhtiin. Hakala toteaa harvemmin tapaavansa huonoryhtisiä urheilijoita. Yksityiskohtaiset ryhtiharjoitteet voivat olla turhia, jos yleinen lihaskunto on heikko.

- Ehkä nykyajan hektisyyden keskellä vanhemmat eivät jaksa tukea lapsen harrastuneisuutta, se näkyy suoraan tällaisina asioina, Hakala sanoo.

Lue myös: Yhä useampi teini tahtoisi kauneusleikkaukseen - taustalla rankkoja kokemuksia

Kilpailut

Uusimmat