Manuela Bosco otti kantaa muodostelmaluistelukohuun: "Nyt on tullut raja vastaan"

21.01.2020 16:15 - Milena Raappana

Entinen olympiatasolla kisannut yleisurheilija Manuela Bosco kirjoitti Nuorisotutkimusseuran julkaisussa urheiluun liittyvästä kiusaamisesta ja epäinhimillisestä kohtelusta.

Näyttelijä, kuvataiteilija ja entinen yleisurheilija Manuela Bosco, 37, osallistui keskusteluun muodostelmaluistelun valmentajan epäinhimillisistä valmennustavoista. 

Yle uutisoi viime viikolla valmennettavien valmentajaltaan saamasta nöyryyttävästä ja alistavasta kohtelusta. Tähän lukeutui muun muassa haukkumista, painon kommentointia ja huutoringin keskelle pistämistä. 

Aluksi Suomen Taitoluisteluliitto asetti valmentajan vuoden mittaiseen kilpailukieltoon, mutta hän sai jatkaa valmennustehtävissä. Tämä herätti paljon kriittistä keskustelua ja muun muassa entinen taitoluistelija Kiira Korpi, 31, otti sosiaalisessa mediassa kantaa aiheeseen. 

Muodostelmaluisteluseura, jossa valmentaja valmensi, ilmoitti maanantaina toistaiseksi hyllytäneensä valmentajan tehtävistä. Ylen uutisen mukaan seuran edustaja ei kommentoinut, milloin lopullinen päätös valmentajan jatkosta tehdään. 

Keskustelua nostaneeseen aiheeseen kantaa otti myös Bosco omalla Instagram-tilillään ja toi esiin kirjoituksensa osana Nuorisotutkimusseuran verkkojulkaisuja, joka käsittelee "kiusaamista, syrjintää ja epäasiallista kohtelua lasten ja nuorten liikunnassa ja urheilussa". 

- Tämä aihe on nyt kuohuttanut viime aikoina luistelun tiimoilta - tai muodostelmaluistelun ja voimistelun. Mutta nyt se on lähtenyt leviämään ympäri, yli rajojen ja lajien. Ja vihdoista viimein tämä erittäin vakava, erittäin syvärakenteissa oleva entinen normi alkaa nousta pinnalle ja siihen puututaan, Bosco selittää videolla. 

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

Bosco muistuttaa, että aihe koskettaa kaikkia, sillä 90 prosenttia suomalaisista harrastaa jossain vaiheessa elämäänsä liikuntaa ja urheilua. 

- Siellä on niin järkyttäviä kokemuksia ja tutkimustuloksia, mitä kaikkea näissä lajeissa edelleen (tapahtuu), millainen kulttuuri siellä vallitsee tai on sallittua, vaiettua tai hyväksyttyä sitä kautta. Ja nyt on tullut raja vastaan, Bosco sanoo. 

Nuorisotutkimusseuran kirjoituksessaan Bosco pureutuu pohtimaan urheilun ja politiikan sidettä ja urheilijoiden yhdenvertaista kohtelua katsomatta heidän seksuaalista suuntautumistaan. 

"Urheilukenttä on paikka, jossa ihmisillä tulisi olla oikeus ilmaista rakkauttaan peliä, perheenjäseniä, kansaansa tai koko maailmaa kohtaan. Rakkaus itsessään ei ole koskaan vahingoittanut ketään. Oli rakkauden kohteena tai rakastajana mies tai nainen, niin tällaisen inhimillisyyden ja hyvyyden ilmaisemisen pitäisi olla korkein tavoiteltava asia myös urheilussa ja politiikassa", Bosco kirjoittaa kaneettina pohdinnalleen. 

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös: Manuela Bosco teki radikaalin vedon ja leikkasi pitkät kutrinsa pois - katso ja vertaa

Lue myös: Miesten ja naisten tasa-arvo vaikuttaa jopa urheilumenestykseen

Lähde: Yle

Kilpailut

Uusimmat