Kuva: Shutterstock

MTV: Asiantuntijat listasivat parhaat vinkit ruokalaskussa säästämiseen: "Älyttömän järkevää"

10.10.2022 19:15 - Minttu Tikkanen

Hävikki voi koitua nyt uskomattoman kalliiksi.

Monipuolisesta ja terveellisestä ruokavaliosta ei millään haluaisi luopua eikä syömättäkään oikein voi olla, mutta kohoavat ruuan hinnat tekevät arjen hallinnasta yhä vaikeampaa yhä suuremmalle joukolle. MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa etsittiin asiantuntijoiden voimin aidosti toimivia keinoja ruokalaskun pienentämiseen.

Ihan ensiksi kannattaa lähteä liikkeelle siitä, ettei ostettua ja maksettua ruokaa päädy roskiin eli hävikkiin. Se on jo itsessään valtaisa säästövinkki, josta kiittää myös ilmasto.

- Hävikin vähentäminen on mielettömän hyvä vinkki, toteaa ohjelmassa Marttojen kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen.

Jos tähdevaarassa olevia ruokia ei halua syödä sellaisenaan, on olemassa mitä kekseliäimpiä keinoja upottaa ne jonkin toisen ruuan sekaan. Vain mielikuvitus ja oma maku ovat rajoina.

- Jokaisessa perheessä on omat tapansa. Vähän nuupahtaneet kasvikset menevät hyvin sosekeittoon, tortillaletun sisälle voi laittaa melkein mitä tahansa tähteitä, Tuovinen jatkaa.

Ruualle kertyvästä hinnasta voi nipistää myös ruuan valmistusvaiheessa. Myös sähkön hinta on huimaavan korkealla, joten uunia tai liettä kannattaa käyttää säästellen. Tehokkainta onkin valmistaa ruokaa parille päivällä valmiiksi eli meal prepata, jolloin sähkölaitteita ei tule lämmitettyä turhaan joka päivä tai jopa useita kertoja päivässä.

- Jos on isompi perhe, niin kyllä suosittelen teemään enemmän kerralla. Se vähentää taakkaa perhearjessa, kun ei tarvitse koko ajan olla ruokaa laittamassa. Se on myös älyttömän järkevää energian hinnan näkökulmasta, Tuovinen vinkkaa.

Lue myös: Ruuan hinta nousee kohisten - WWF kertoo, kuinka ostoskorin loppusummaa voi painaa alemmas

Lue myös: HS listasi, mitkä ruokatarvikkeet kallistuvat nyt eniten - kärjessä yli 40 prosentin hinnannousu

Lue myös: Sähkön hinta on taivaissa - HS laski tarkan hinnan kahvin keittämiselle, astianpesulle ja saunalle

Lue myös: Haluatko säästää sähköä? 5 kodinkonetta, jotka ovat energiasyöppöjä

Lähde: MTV

Kilpailut

Uusimmat