Kuva: SHUTTERSTOCK

Erärikollisuus kasvussa - jopa polttopuita haettiin omaan käyttöön nuotiopaikan liiteristä

05.03.2024 12:15 - Rebekka Silvennoinen

Erävalvonta väheni viime vuonna, mutta rikoksia ja rikkomuksia paljastui silti edellisvuotta enemmän.

Viime vuonna erävalvonta tarkasti lähes 7000 luonnossa liikkujaa. Se on vähemmän kuin edellisvuonna, sillä erävalvonta väheni Metsähallituksen säästöjen seurauksena. 

Siitä huolimatta rikoksia ja rikkomuksia paljastui edellisvuotta enemmän, selviää Metsähallituksen erävalvontaraportista. Tarkastuksista seurasi 520 toimenpidettä: 57 tapausta siirtyi esitutukintaan ja 463 johti lievempiin toimiin. 

– Tämä osoittaa, että erävalvontaa pitäisi pystyä lisäämään. Oli yllättävää huomata, että ihmiset kalastivat ilman lupaa useammin kuin ennen, erävalvontapäällikkö Henri Pelkonen Metsähallituksesta kertoo tiedotteessa.

Kalastajille rapsahtaneiden sakkojen määrä jopa kaksinkertaistui edellisvuodesta. Sakko kirjoitettiin, koska kalastuslupa tai pakollinen kalastonhoitomaksu puuttuivat. 

Metsästäjien lupa-asiat olivat raportin mukaan hyvin kunnossa, mutta muita rikkomuksia, kuten suurpetojen luvatta tappamista ja laittomia karhunpyyntimenetelmiä, paljastui. 

– Hirvenmetsästäjät käyttivät kolmessa tapauksessa laittomasti moottorikelkkaa hyväkseen. Lisäksi hirviä ammuttiin jo ennen metsästyskauden alkua ja muutamassa tapauksessa oman lupa-alueen ulkopuolelle, Pelkonen kertoo. 

Erätarkastajat syynäsivät myös retkeilyä luonnonsuojelualueilla. Yleisimmät epäkohdat liittyivät jälleen tulentekoon: nuotioita tehdään metsäpalovaroituksen aikana tai väärille paikoille. Lisäksi polttopuita haettiin valtion alueilta luvattomasti, joskus jopa nuotiopaikkojen liiteristä omaan käyttöön.

Vakavampiakin tapauksia tuli erävalvonnan selvitettäväksi. Isojärven kansallispuiston vieressä metsätalousalueella oli kaadettu puita laajalta alueelta ja rakennettu majaa. Luonnonsuojelulailla rauhoitetut ruskosuohaukka ja kanahaukka löytyi ammuttuina.

Lue myös: Saako toisen mailla pilkkiä, hiihtää tai tehdä jäälle avannon? Vastaus löytyy jokaisenoikeuksista

Lue myös: Tiesitkö? Veneille on oma jätehuoltojärjestelmä, joten maastoon hylkäämisen sijaan kuuluvat tänne

Lähde: Metsähallitus

Kilpailut

Uusimmat