Kuva: Fotolia

Suurin osa heittää kasviksista ravintorikkaimmat osat pois - katso mitkä kannattaa säästää

06.09.2017 09:45 - Katariina Auvinen

Moni käyttää kukkakaalista esimerkiksi vain kukinnon.

Women´s Health -julkaisu listasi ravintorikkaita vihanneksia ja hedelmiä, joista ihmiset käyttävät ruuanlaittoon liian vähän. Esimerkiksi monet heittävät kukka- ja parsakaaleista pois kannat, vaikka ne itse asiassa kannattaisi säästää. 

Useimmiten hedelmien ja vihannesten kuorissa on paljon kuitua ja vitamiineja. Jos kuoria kuitenkin aikoo käyttää, on syytä turvautua luomuun, jotta torjunta-aineiden jäämiä olisi vihanneksissa ja hedelmissä mahdollisimman vähän. 

1. Punajuurten varret 
Punajuurien varret tulee usein heitettyä pois, mutta ne kannattaa säästää. Lehdet ovat täynnä kalsiumia ja A- sekä C-vitamiineja. Tämän lisäksi ravintoasiantuntija Martha Pascucci kertoo, että lehdissä on enemmän rautaa kuin pinaatissa. Joten lehdet kannattaa lisätä mukaan vaikkapa salaattiin. 

(kuva: Fotolia)

2. Kukka- ja parsakaalien kannat sekä lehdet
Joissain kaupoissa on oma kori esimerkiksi kukkakaalien lehdille. Monet repivät ne pois ennen punnitusta ja käyttävät ainoastaan kukinnon ruuanlaitossa. Kanta on kuitenkin täynnä antioksidantteja sekä folaatteja. 

3. Porkkanoiden naatit 
Porkkanoiden pikkuruiset naatit ovat täynnä A-vitamiinia, joka vaikuttaa muun muassa ihmisen immuunipuolustukseen. A-vitamiini huolehtii myös näön hyvinvoinnista. 

(kuva: Fotolia)

4. Vesimelonin kuoret 
Ei varmasti tule heti ensimmäiseksi mieleen, että vesimelonin kuoretkin voi syödä. Kuoret kuitenkin ovat täynnä sitrulliiniä, joka on aminohappo. Sitrulliini on hyväksi aineenvaihdunnalle. 

5. Appelsiinin kuoret
Appelsiinin kuoret sisältävät hesperidiini-flavonoidia, joka alentaa veren kolesterolia, alentaa verenpainetta sekä ehkäisee tulehduksia. Kuori on kitkerää ja voimakkaan makuista, mutta sitä voi esimerkiksi raastaa aamupuuron sekaan tai vastaavasti kuivata käytettäväksi ruuanlaittoon. 

(kuva: Fotolia)

Lue myös: Tiesitkö mikä tarkoitus banaanin ympärillä olevilla säikeillä on?

Lähde: Women´s Health

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat