Kuva: Shutterstock

Älä heitä tummuneita banaaneja roskiin - neljä helppoa herkkua, jotka voit loihtia niistä

06.11.2020 13:15 - Henna Koste

Ruskeat banaanit ovat mainio raaka-aine, tietää Karen Elene Thorsen.

Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain ruokaa roskiin 120-160 miljoonaa kiloa. Fiksuruoka.fi-yrityksen toimitusjohtaja Juhani Järvensivu kertoi hiljattain Voice.fi-sivuston haastattelussa, että kotitaloudet ovatkin isoin yksittäinen ruokahävikin aiheuttaja Suomessa.

Suosittu norjalaisbloggaaja Karen Elene Thorsen avaa tuoreessa Ruokaa pienellä budjetilla -kirjassaan (Gummerus), kuinka viikon ateriat voivat syntyä alle 25 eurolla hävikki minimoiden. Kirjassaan hän esittelee 20 viikon ruokalistaa, joilta löytyy niin jälkkäreitä kuin trendiruokiakin. 

Hän korostaa, että ruokaa valmistaessa ei kannata unohtaa luovuutta. 

"Kaurahiutaleista voi valmistaa muutakin kuin kaurapuuroa, porkkanoita voi tarjoilla muillakin tavoin kuin vain keitettynä päivällisen lisukkeena, ja tortillat käyvät muuhunkin kuin texmex-illan pääruuaksi", hän kirjoittaa ja jatkaa, että monissa kodeissa kuivahtaneet leivänpalat, yli jääneet tortillat ja tummuneet banaanit päätyvät usein roskiin. 

Ruskeista banaaneista Thorsen vinkkaa lohtimaan esimerkiksi banaani-suklaatuorepuuroa, määpähkinävoi-suklaasmoothieta, banaanivohveleita tai -lettuja sekä banaani-omenamuffinsseja.

Kurkkaa alta banaanivohveleiden ja banaanilettujen ohje. Thorsen kertoo, että se on yksi hänen suosikkiaamiaisistaan. Resepti sopii myös hyvin ruoka-allergikoille sekä erityisruokavaliota noudattaville. 

Banaaniletut/banaanivohvelit

1 banaani

3 dl kaurahiutaleita

3 dl maitoa

hyppysellinen suolaa

vähän kanelia

voita tai öljyä paistamiseen

Jauha kaurahiutaleet jauhoksi tehosekoittimella. Lisää maito, banaani, kaneli ja suola, ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. 

Lisää paistinpannulle tai vohvelirautaan voita ja paista letut/vohvelit keskilämmöllä. 

Täytteenä voi käyttää vaikka mitä. Bloggaaja-kirjailija kertoo syövänsä letut mielellään sellaisenaan, mutta hillot, pähkinät, maapähkinävoi, hedelmät ja marjat ovat myös oiva täyte. 

(kuva: Gummerus)

Lue myös: Hävikkiruoka on myös muuta kuin parasta ennen -tuotteita - miksi poistoeriä tulee?

Kilpailut

Uusimmat