Kuva: Shutterstock

Haluatko säästää sähköä? 5 kodinkonetta, jotka ovat energiasyöppöjä

26.12.2022 08:15 - Minttu Tikkanen

Sähkösyöpöt saattavat olla yllättäviäkin.

Sähkön säästäminen on niin ekologista kuin taloudellistakin. Siksi kannattaakin olla perillä siitä, mitkä oman kodin laitteista nielevät energiaa eniten, jotta sähkönkulutusta on helpompi seurata ja hallita.

Tarkkaile näitä

1. Jääkaappi ja pakastin. Kaksikko on suurimmalle osalle meistä välttämättömyys eikä niitä voi edes kääntää käyttämättöminä pois päältä. On kuitenkin olemassa niksejä, joilla niiden kuluttamaa sähköä voi yrittää vähentää. Jääkaappi esimerkiksi joutuu työskentelemään sitä rankemmin, mitä täydempi se on. Päivämääränsä ohittaneet tuotteet kannattaa siis poistaa ajoissa ja mahdollisesti tehdä ruokaostokset harvemmin kuin suurella kertarykäyksellä. Pakastinta puolestaan kuormittaa sinne kertyvä jää, siksi laite suositellaankin sulatettavaksi säännöllisin väliajoin.

2. Liesituuletin voi vaikuttaa harmittomalta, mutta todellisuudessa sekin imaisee helposti aimoannoksen sähköä. Tuulettimen käyttöaikaa ruuanlaitossa kannattaakin rajata, vain muutamakin minuutti ruuanlaiton jälkeen riittää usein siihen, että tuuletin imaisee ruunlaitosta syntyneet hajut ja käryt. Jos taas tuuletin ei toimi kunnolla, se kannattaa korjata ensitilassa. Puolikuntoisena sitä joutuu käyttämään pidempään, mikä taas kuluttaa luonnollisesti enemmän sähköä.

3. Uuni ei ole ruuanlaitossa se kaikista ekologisin kypsentämistapa. Jos uuniruokia kuitenkin usein valmistaa, kannattaa pitää huolta muutamasta asiasta. Jälkilämpö kannattaa ehdottomasti aina hyödyntää eli sammuttaa uuni jo hieman ennen kuin olet ottamassa ruokaa ulos, jolloin lämpöä ei turhaan mene hukkaan. Metro-lehden mukaan myös likainen uuni, johon on pinttynyt paksu kerros rasvaa, kuluttaa enemmän sähköä kuin puhdas.

4. Uunin kanssa käsi kädessä kulkee liesi. Ruuanlaitossa nämä kaksi ovat toki välttämättömiä, mutta esimerkiksi ruuan uudelleen lämmittämisessä kannattaa suosia mieluummin esimerkiksi mikroaaltouunia. Keittolevyjen teho heikkenee myös, jos levyn pintaan kärähtää ja pinttyy jotakin tai levy vaurioituu, siksi levyjä kannattaakin kohdella hellästi. Lieden sähkönkulutusta voi pyrkiä hillitsemään myös käyttämällä aina sopivan kokoista kattilaa, ettei lämpöä karkaa lieden laidoilta. Jos taas asunnossasi on vielä kaasuliesi, sen vaihtamista kannattaa harkita pitkään, sillä kaasuliesi käyttää paljon vähemmän energiaa kuin sähköinen versionsa. 

5. Vedenkeitin on yllättävä sähkön menoerä. Tässäkin tapauksessa mikro hoitaa hommansa yllättävän usein, esimerkiksi teeveden voi lämmittää kupissa mikrossakin. Jos käytät vedenkeitintä, keitä vain sen verran vettä kuin todella tarvitset. Jos lataat keittimen täyteen, kestää siltä luonnollisesti kauemmin saada vesi kiehumaan ja näin sähköä kuluu koko ajan. 

Lue myös: Älä heitä rikkinäistä kodinkonetta roskiin - moni ei tiedä, minne laitteet voi helposti kierrättää

Lue myös: Raasta, hauduta, soseuta - voit säästää satoja euroja

Lähde: Metro

Juttu julkaistu alun perin 10. huhtikuuta 2022. 

Kilpailut

Uusimmat