Tarkkana ulkomailla: Näin säästyt jättimäisiltä puhelinlaskuilta

20.11.2013 15:15 - Katariina Näreaho

Älypuhelinaikaan yhä useampi käyttää matkoillaan kännykkää netissä surffaamiseen ja viestittelyyn. Joskus kotiin palatessa pöydällä kuitenkin voi odottaa puhelinlasku, jonka loppusumma voi olla pöyristyttävän suuri.

Näillä vinkeillä säästyt jättimäisiltä puhelinlaskuilta ulkomailla.

1. Sulje dataroaming

Dataroaming- eli verkkovierailuasetukset on syytä tarkistaa ennen matkalle lähtöä. Dataroaming-eston voi kytkeä päälle puhelimen mobiiliverkkoasetuksista. Mikäli haluat pelata varman päälle, voit estää verkkovierailun operaattorisi kautta (tämä pitäisi onnistua operaattorin nettisivuilla).

2. Ota kuvakaappauksia

Ennakoi ja ota kuvakaappaukset lentotiedoista, tarpeellisista nettisivuista, matkaoppaista, reittiohjeista ja kartoista jo kotona. Kuvakaappaukset tallentuvat puhelimeesi ja voit katsoa niitä ilman että sinun tarvitsee avata nettiyhteyttä.

3. Etsi ilmainen Wi-Fi

Ulkomaisen verkon käyttäminen nettisurffailuun voi tulla kalliiksi. Sen lisäksi, että suljet dataroamingin pyri käyttämään vain ilmaisia langattomia verkkoja. Etsi "Free Wi-Fi" -merkintöjä kahviloiden, kauppakeskusten, kirjastojen ja liikennevälineiden ikkunoista. Myös hotellit tarjoavat asiakkailleen yleensä ilmaisen nettiyhteyden.

4. Siivoa aloitusnäyttö

Jos tapanasi on heti herättyäsi suunnata nettiin, oli kyse sitten Facebookista Twitteristä tai sähköpostista, saattavat näiden sovellusten kuvakkeet löytyä sinun aloitusnäytöltäsi. Jotta houkutus ei olisi liian suuri, siivoa näytöstä kuvakkeet piiloon.

5. Katosiko puhelin? Toimi heti

Jos puhelimesi katoaa tai varastetaan, tee välittömästi ilmoitus poliisille sekä operaattorillesi. Liittymäsi suljetaan, eikä kenelläkään ole täten mahdollisuutta tehdä laskua sinun nimiisi. Varkaiden varalle, muista myös asettaa puhelimeesi pääsykoodi. Tämä estää puhelimen käytön, vaikka et ehtisikään heti sulkemaan liittymääsi.

6. Vaihda automaattiasetukset manuaalisiksi

Jos puhelimessasi on asetus, joka päivittää sovellukset automaattisesti uusien päivitysten tullessa, sulje se. Jos saatkin yllättäen yhteyden verkkoon, voi datasiirrosta tulla suuri lasku, etkä edes huomaa koko asiaa. Siksi sovellusten päivittäminen on hyvä tehdä käsin, kun ilmainen langaton verkkoyhteys on käytettävissä. Sama pätee myös viestien ja sähköpostien liitetiedostojen automaattiseen lataamiseen ja tallentamiseen.

7. Pidä yhteyttä sovellusten avulla

Älypuhelinaikana tekstiviestien lähettäminen ja puheluiden soittaminen ei ole välttämätöntä. Saatavilla on sovelluksia, joiden avulla ystäviin voi pitää yhteyttä pelkän nettiyhteyden avulla - erillistä laskua lähetetyistä viesteistä ei peritä. Suositun WhatsApp-sovelluksen avulla rupattelet ystäväsi kanssa ilmaiseksi viestein, kuvin ja ääniklipein, ja monille tutun Skypen avulla videopuhelut luonnistuvat ilman maksua.

8. Hanki paikallinen liittymä

Jos olet reissussa pitkään, on kätevintä hankkia paikallinen prepaid-liittymä. Puheluiden soittaminen paikallisiin numeroihin on huomattavasti edullisempaa. Yleensä myös puheluiden vastaanottaminen on ilmaista. Pidemmän päälle tämä tulee edullisemmaksi, kuin suomalaisesta numerosta soitteleminen. Prepaidin etuna on myös se, että et voi tehdä itsellesi enempää laskua, kuin olet sim-kortillesi ladannut.

Lähde: Skyscanner

Kilpailut

Uusimmat