Kuva: AOP

Ilkka Vainion levyllä on rakkauden viesti: "Isälle terveiset yläkertaan"

12.07.2016 10:53 - Anna Hopi

Sydämellisenä kansanmiehenä tunnettu Vainio on tehnyt levyn, joka koskettaa yleisöä niin kirkoissa kuin kapakoissakin.

Ilkka Vainio on Suomen herra kultasormi. Mies tehnyt yli 900 sataa kappaletta suomalaisille huippuartisteille. Hänen näpeistään on syntynyt satoja kulta- ja platinalevyjä tämän maan kovimmille nimille. Viime viikko oli Vainiolle historiallinen, sillä silloin julkaistiin hänen uransa ensimmäinen oma soololevy Villi Pyhäpoika.

Mies kertoo, että uusi levy on syntynyt hartaudella ja ajatuksella. Ystävät ja kollegat ovat peränneet sitä vuosia.

- Kun teimme Ystävänristi -laulun Timo Kiisken kanssa, ihmiset alkoivat vaatia lisää. Teimme keikkaa sadoissa kirkoissa ja kapakoissa. Siitä se pikkuhiljaa lähti ja biisejä syntyi lisää. Warnerin Niko Nordström sanoi, että teet meille nyt koko levyn, sanoo Vainio.

- Nyt on tehty 11 hienoa laulua, ja on lähtenyt hienosti ennakkotilauksia niin, että levyt ovat loppuneet varastosta. Saan olla kiitollinen, miten on otettu vastaan. Esiinnymme nyt Seinäjoella ja pidämme levynjulkaisutilaisuuden Tangomarkkinoilla.

Huippuluokan orkesteri kiertää Suomea

Mies keikkailee Ilkka Vainio & Matkakumppanit -orkesterissa, jonka kokoonpanoa hän suitsuttaa taivaisiin.

- Rummuissa on Leevi Leppänen, joka on soittanut huippuorkestereissa ja soitti esimerkiksi Kari Tapion taustalla. Ilkka "Luumu" Kaikkonen on kitarassa, joka on ollut Remu Aaltosen ja Tuomari Nurmion kanssa. Koskettimissa on huipputyyppi Pete Haapasalo, ja kapellimestarina Janus Hanski bassossa, luettelee Vainio tyytyväisenä.

Hanski on mukana myös Ilkka Vainio Tuotanto Oy -firmassa yhtiökumppanina.

- Olemme lähteneet toisen polven taiteilijan Hanskin kanssa vahvaa yhteistyötä. Saan olla monella tapaa onnellinen, että tässä on nyt vahva joukkue kasassa. Kovempaa matkakumppaniryhmää ei voi ollakaan mukana!

Kunnianosoitus edesmenneelle isälle

Villi Pyhäpoika -levyllä Vainio on halunnut myös tehdä kunnianosoituksen isälleen, mestarisanoittaja Juha "Watt" Vainiolle. Levyllä on Junnun kuuluisaksi tekemä kappale Sellaista elämä on, johon Ile on tehnyt bändinsä kanssa uuden sovituksen.

- Siinä vedän tunteella Juhalle viestin yläkertaan, kertoo Ile.

- Silloin kun olin 16-vuotias, Juha teki tämän biisin. Muistan, kun hän soitti kappaletta ensi kertaa meidän kotonamme pianolla. Kappaleessa on myös hyvä viesti. Nuorilla ja vanhemmilla on samat huolet, mutta lopulta kaikki menee hyvin. Sellaista elämä on.

Levyn kantama teema on Villin pyhäpojan raportti, joka korostaa toisista välittämistä ja huolen pitämistä. Vainio korostaa ilon merkitystä, ja siten, miten "olemme kaikki lopulta samaa seurakuntaa."

"Kukaan ei ole mokaillut kuten minä"

Eräs kappale kolahtaa Vainioon monellakin tapaa. Olen virheitä tehnyt mä paljon on kuin suoraan kansanmiehen omasta elämästä. Hän ei kiertele, vaan sanoo suoraan tehnensä virheitä elämänsä varrella.

- Kukaan ei ole varmaan niin paljon mokaillut kuin minä, mutta silti porskutan iloisesti eteenpäin, hymyilee Vainio.

- Kaikki on aina hoitunut ja olen yrittänyt auttaa ystäviäni. En ole ollut pahansisuinen, mutta olen siltikin olen mokaillut.

Vainio nimeää yhdeksi levyn suosikkikappaleekseen Hiltunen ja Eeva suutelee (On paha, hetken hyvä).

- Siinä on viesti, että jokainen on hetken aikaa hyvä - pahakin - silloin kun rakastaa. Kappale on yhtä uniikki kuin on sen esittäjä ukkokin. Koko levy on täynnä aika ainutlaatuisia kappaleita. Toivon Iskelmän kuulijoille hyviä hetkiä niiden kanssa! Päättää Vainio haastattelun.

Kuuntele alta Ilkka Vainion koko Villi Pyhäpoika -levy.

Kilpailut

Uusimmat