Kuva: Mikko Räsänen

Kaija Koo, 55, uransa päättämisestä - "Todennäköistä, että viimeinen keikka ei ole hirveän kaukana"

27.08.2018 15:45 - Iiro Myllymäki

Cheekin jäähyväiskeikat saivat Kaija Koon miettimään oman uran rajallisuutta. Myös hän haluaa aikanaan tehdä näyttävän lopetuksen, pommit paukkuen.

Suomalaisen popin ja iskelmän supernainen Kaija Koo, 55, julkisti tänään maanantaina palaavansa marraskuussa Hartwall Arenan isolle lavalle. Naisen areenakonsertti nähdään perjantaina 30. marraskuuta. Aiemmin Kaija Koo on esiintynyt loppuunmyydylle areenalle vuosina 2014 ja 2015. Sitten edellisen Hartwall Arena -keikan Kaija Koo on toipunut lonkkaleikkauksesta, julkaissut uuden albumin, käynyt toistamiseen Vain elämää -talossa ja viihdyttänyt yleisömassoja festarikeikoilla.

Kaija Koolle areenakeikassakin on tärkeintä, että tekemisen kova ydin, musiikki, on kunnossa. Nainen kertoo Voice.fi:lle, että viime kesänä festarimatkojen yhteydessä hän kuunteli koko laajan tuotantonsa läpi ja teki löydöksiä, joita saatetaan kuulla marraskuun konsertissa. Kun takana on kolme vuosikymmentä kestänyt musiikkiura, jotkin kappaleet väistämättä unohtuvat.

- Löysin sieltä ihan uskomattomia helmiä, jotka ovat jääneet hittibiisien varjoon. Nämäkin kappaleet olisivat hyvin voineet olla sinkkuja, Kaija Koo sanoo.

Areenashow’n ohjaamisesta vastaa Kaija Koon rinnalla käsikirjoittaja-ohjaaja Elias Koskimies, ja koreografina toimii usean suomalaispopparin kanssa työskennellyt Reija Wäre. Tällä samaisella kaksikolla oli sormensa pelissä myös Cheekin viime viikonlopun jäähyväiskeikoissa. Cheekin suureelliset Valot sammuu -keikat vetivät Lahden Mäkimonttuun perjantaina ja lauantaina noin 60 000 katsojaa.

Cheekiin, oikealta nimeltään Jare Henrik Tiihonen, Kaija Koo tutustui ensimmäisellä Vain elämää -kaudella vuonna 2012. Kaija Koo oli mukana molemmilla Valot sammuu -keikoilla laulamassa Cheekin Vain elämää -ohjelmassa versioiman Tinakenkätyttö-kappaleen ja kaksikon yhdessä levyttämän Nää yöt ei anna armoo -biisin. Kaija Koo kirjoitti sosiaalisessa mediassa tunteikkaan päivityksen keikkoihin liittyen ja kertoi, että hän ystävystyi Jaren kanssa välittömästi Vain elämää -kuvauksissa. Cheek kiitti Kaija Koota Lahdessa muutenkin kuin jakamalla lavan tämän kanssa.

- Hän kirjoitti minulle julisteeseen, että ”kiitos Kaija kaikesta tuesta”. Toivotan hänelle kaikkea hyvää, mitä hän keksiikään. Hän on hieno mies, Kaija Koo sanoo.

Cheekistä mallia omaan jäähyväiskonserttiin

Kaija Koon mielestä tunnelma Lahdessa oli viikonloppuna ristiriitainen. Samanaikaisesti läsnä oli suureellista juhlan tuntua mutta myös surullista luopumisen tunnelmaa.

- Se oli huikeaa ja haikeaa yhtä aikaa. Ensin lavalla painoin aivan innoissani menemään, mutta sitten esiintymisen jälkeen tuli hirveän surullinen olo, kun tajusi, että tämä oli nyt tässä.

Kaija Koolla on vain hyvää sanottavaa Cheekistä. Hän on aistinut miehen kanssa tietynlaista sielujen sympatiaa.

- Olen aina kokenut jotain samankaltaisuutta hänen kanssaan. Meillä molemmilla on tinkimättömyys asioissa ja niiden eteenpäin viemisessä. Se, että antaa kaikkensa ja luopuu henkilökohtaisistakin asioista saadakseen asiat maaliin, Kaija Koo pohtii.

Kuten muutkin koko kansan tuntemat artistit, Kaija Koo on joutunut luopumaan osasta yksityisyyttään ja tavanomaisesta elämänrytmistä. Tämän on kestänyt, sillä vastapainona on saanut valtavia elämyksiä keikoilla ja rakkautta faneilta. Kaija Koo ei tiedä, miten hän pystyisi luopumaan näistä artistiuran huippukokemuksista. Joskus sekin tilanne tulee eteen, ja siitä Cheekin viimeiset keikat toimivat hänelle muistutuksena.

- Jaren konsertin jälkeen tuli haikeus siitäkin, kun tajusin, että jonain päivänä minullakin on se viimeinen konsertti. Täytän 56 vuotta justiinsa. En minä loputtomiin tässä ole. On todennäköistä, että se viimeinen keikka ei ole edes hirveän kaukana, en tiedä.

Kaija Koo ei halua jatkaa artistielämää loputtomiin vain luopumisen pelossa. Hän haluaa lopettaa ennen kuin työn laatu laskee, kunnianhimoinen ja yleisöään kunnioittava artisti kun on. Onko mahdollista, että Kaija Koon marraskuinen areenakonsertti onkin hänen jäähyväisensä? Tähän artisti ei usko. Mutta sitten, kun lähtö tulee, se huomataan.

- Kyllä minä vähän jaremainen olen siinä mielessä, että lähtisin pommit paukkuen. Kyllähän minä herranjumala kalaasit pitäisin!

Lue myös: Kaija Koo tekee innolla uutta musiikkia - "Nyt monet asiat muuttuvat"

Kilpailut

Uusimmat