Kuva: Emmi Moilanen

Mitä Darude oikeastaan tekee viisulavalla, kun musiikki tulee nauhalta?

02.05.2019 14:45 - Iiro Myllymäki

Euroviisuissa ei ole saanut enää vuosiin soittaa instrumentteja livenä.

Sandstorm-jättihitillään maailmanmaineeseen ponnahtanut dj-tuottaja Darude (oikealta nimeltään Ville Virtanen) edustaa Suomea tämän vuoden Eurovision laulukilpailussa. Koska Euroviisuissa ei Sandstormin tyylisiä täysin instrumentaalisia kappaleita saa esittää, mukaan esitykseen tarvittiin myös solisti. Pestiin valikoitui laulaja-näyttelijä Sebastian Rejman, jonka kanssa edustuskappale Look Away on kirjoitettu.

Instrumentaalikappaleissa ei nykymuotoisissa Euroviisuissa olisi järkeä, sillä kilpailussa ei saa soittaa nuottiakaan livenä. Suurten orkesterien säestys on Euroviisuissa pelkkä kaukainen muisto, sillä taustanauhat korvasivat orkesterit vuonna 1999, ja vuonna 2004 voimaan astui livesoittamisen täyskielto.

Näin ollen Darude ei oikeasti soita lavalla koskettimia, vaikka hän niin esittääkin tekevänsä. Mitä Darude siis lavalla loppujen lopuksi tekee?

- Kaikki sen tietää, että se on vain show’ta. Olen biisin tuottaja ja toinen tekijä, niin haluamme, että minäkin olen lavalla messissä, Darude myhäilee Voice.fi:n haastattelussa.

"Soitan piano-osuudet"

Darudelle livesoittamisen kielto on ollut tottumiskysymys. Miehelle euroviisuplayback tuntuu eräänlaiselta paluulta omaan historiaan. Darude kertoo, että muutamat aivan ensimmäiset keikkansa hän soitti pitkälti playbackina. Sittemmin hän on tottunut keikoillaan soittamaan melodioita livenä koskettimilla, vaikka ei koekaan olevansa erityisen taitava kosketinsoittaja.

Ihan mitä tahansa koskettimia mies ei kuitenkaan viisuesityksen aikana meinaa painella, vaikka mitään ääntä hänen soittimistaan ei kuulukaan.

- Jos sen kuulisi livenä, mitä siinä soitan, sen pitäisi kuulostaa aika samalta kuin studioversiossa. Ne piano-osuudet siinä koko ajan soitan, Darude kertoo.

Koskettimien lisäksi miehellä oli UMK-lavalla myös kosketuspadien paineluun perustuva, tietokoneeseen yhdistetty Ableton Push -soitin.

(kuva: Emmi Moilanen)

Kun puhtaasti musiikkia miettii, livevedon tuntu pitää Euroviisuissa luoda pelkästään laulajia hyväksi käyttäen. Tämän Darude ja Sebastian Rejman tiedostavat, ja Rejman on harjoitellut ahkerasti lauluosuuksia kolmen taustalaulajansa kanssa. Rejman ja Darude kertovat, että Look Awayn laulusovitusta on hieman muutettu Uuden musiikin kilpailussa kuullusta versiosta.

- Biisi herää vähän enemmän vielä eloon, kun laulajat ovat enemmän interaktiossa keskenään, Darude sanoo.

- Koetetaan saada vähän liven tuntua siihen, Rejman komppaa.

Sebastian Rejmanin taustalaulajat ovat Matti Leino, Heini Ikonen ja Petri Somer.

Lue myös: Sandstorm miksattiin yhteen erittäin yllättävän biisin kanssa - festariyleisö repesi liitoksistaan

Lue myös: Darudella selvät tavoitteet Euroviisuihin: "Saa tulla kuittailemaan, jos emme pääse finaaliin"

Lähde: Eurovision.tv

Kilpailut

Uusimmat