Kuva: Handout / Mikko Linnavuori

Tuomas Holopaisen ja Johanna Kurkelan musiikissa kuuluvat Kiteen luonto ja rakkaat muistot

03.09.2021 16:15 - Lauri Kujanpää

Tuomas Holopaisen, Johanna Kurkelan ja Troy Donockleyn Auri-yhtye julkaisi tänään toisen albuminsa.

Auri on yhtye, joka koostuu Nightwishin Tuomas Holopaisesta, 44, ja Troy Donockleysta, 57, sekä laulaja-muusikko Johanna Kurkelasta, 36. Vuonna 2018 yhtye julkaisi debyyttialbuminsa ja nyt 3. syyskuuta bändin fanit voivat riemuita, sillä toinen albumi, Auri II - Those We Don't Speak Of, on nähnyt päivänvalon.

Holopainen ja Kurkela istuvat helsinkiläisen hotellin pehmeillä nojatuoleilla ja vaikuttavat hyvinkin tyytyväisiltä lopputulokseen.

- Tämä kuulostaa juuri siltä, mitä haimmekin, Kurkela hymyilee.

Kun koronapandemia puhkesi, siirtyivät sekä Nightwishin että Kurkelan keikat. Tämän vuoksi Aurin levyä äänitettiin aikaisemmin kuin alun perin piti.

- Alkuperäisten suunnitelmien mukaan olisimme nyt vasta studiossa, mutta kun rajoitukset tulivat maaliskuussa 2020 voimaan, niin oli tärkeintä hyödyntää se ylimääräinen aika. Pohdimme, että olisiko meillä inspiraatiota viedä tämä levy nyt loppuun, Holopainen kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

- Tämä oli todella nopea prosessi, sillä 70 prosenttia kappaleista oli jo valmiina ennen kuin pandemia alkoi. Ihan muutama kuukausi työstettiin biisejä yhdessä, kesällä olimme studiossa ja syksyllä 2020 levy oli jo valmis, Kurkela tiivistää.

Holopainen myöntää, että on malttamattomana odottanut levyn julkaisua, sillä julkaisuaikataulusta vastasi levy-yhtiö.

- Vihdoinkin pääsemme jakamaan tätä musiikin ilosanomaa kaikille, Nightwishin johtohahmo iloitsee.

Jokainen yhtyeen kolmesta jäsenestä säveltävät sekä sanoittavat Aurin kappaleita. Biisinkirjoitus aloitetaan aina yksin ja täysin omissa oloissa.

- Jokainen meistä aloittaa sen biisinkirjoituksen omassa kotistudiossaan. Sitten kasaamme palapeliä yhteen ja tiedostoja lähetellään edestakaisin. Troy on ollut kotimaassaan ja me olemme työskennelleet täältä Suomesta käsin, Kurkela sanoo.

- Aurihan ei ole koskaan soittanut yhdessä, vaan kappaleet luodaan omissa oloissa, jonka jälkeen palloittelemme ideoita ja sitten menemme studioon. Ehkäpä sitten, kun teemme kolmannen levyn, soitamme biisejä myös treenikämpällä, Holopainen jatkaa.

Aurin musiikissa kuuluu kaikki se, mikä kolmikkoon oikeassa elämässä vaikuttaa. Tällaisia asioita ovat muun muassa elokuvat, kirjat ja elämän mysteerit. Yksi kappale taas syntyi rakkaista muistoista.

- Inspiraatio on sulatusuuni kaikesta siitä, mitä kokee, näkee ja kuulee. Esimerkiksi It Takes Me Places -kappaleeseen kokosimme kauniita muistoja meiltä kaikilta ja sitten minä asettelin ne yhteen, Kurkela paljastaa.

- Muistoista kun puhutaan, niin juuri äsken olimme hississä ja siellä tuoksui jokin sellainen, mistä molemmille tuli heti mieleen lomamme Orlandossa. Myös esimerkiksi tietyt kesäiset säät saattavat tuoda haikean olon ja viedä lapsuuteen, Holopainen sanoo.

Holopainen innostuu pohtimaan enemmänkin inspiraatiota käsitteenä.

- Inspiraatio on hyvin mystinen ja kiehtova asia, ja on vaikea sanoa, mistä se aidosti tulee. Esimerkiksi musiikissa, kun kuulen Hans Zimmerin Chevaliers De Sangreal -kappaleen, siinä kokee jotain fyysistä. Koko vartaloni menee tiloihin. Musiikki on maailman hienoin taikatemppu, jolle ei ole vieläkään selitystä.

Myös luonto on yksi valtava inspiraation lähde. Pariskunnan asunto Kiteellä on järven rannalla ja metsän keskellä, joten siellä ajatukset heräävät eri tavalla kuin esimerkiksi kaupungissa.

- Vaikea sano, miten mieli toimisi, jos asuisi esimerkiksi keskellä isoa kaupunkia, mutta kyllä tuo Kitee on ihan ääretön inspiraation lähde, kun olen asunut siellä koko ikäni, Holopainen summaa.

Voice.fi, Radio Nova, Iskelmä, Radio SuomiRock ja Radio City ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Tuomas Holopainen sai kirjeen lapsuuden sankariltaan: "Meni saman tien kehyksiin"

Lue myös: Johanna Kurkelan ja Nightwish-muusikoiden Auri-yhtye julkaisi uuden singlen - kuuntele The Valley

Kilpailut

Uusimmat