Kuva: Sanni Seppä

Puolan euroviisuedustajalla Blankalla mielenkiintoinen Suomi-yhteys - kertoo myös mielipiteensä Käärijästä

03.03.2023 15:15 - Iiro Myllymäki

Blanka edustaa Puolaa Euroviisuissa kappaleella Solo. Nainen saapui Suomeen biisintekomatkalle ja kertoo nyt yllättävän havaintonsa suomalaisista.

Blanka on Puolan euroviisuedustaja vuonna 2023 kappaleellaan Solo. Blanka on viettänyt tällä viikolla useamman päivän Suomessa tekemässä uutta musiikkia ja markkinoimassa euroviisubiisiään, ja Voice.fi pääsi haastattelemaan artistia. Koko haastattelun voi kuunnella alta tai Podplaysta tästä linkistä.

Blanka Stajkow, 23, on laulaja-lauluntekijä ja dj, joka lähtee edustamaan Puolaa Liverpoolin Euroviisuihin toukokuussa. Pirtsakka popkappale Solo sisältää voimaannuttavan sanoman.

- Laulu kertoo siitä, että joskus on parempi olla yksin kuin jonkun toksisen ihmisen kanssa tai jonkun, joka ei tee itselle hyvää, Blanka sanoo Voice.fi:n haastattelussa.

Kappaleella on mielenkiintoinen Suomi-yhteys, minkä vuoksi nainen saapuikin juuri Suomeen käynnistämään Euroviisujen promootiokampanjaansa. Yksi kappaleen kirjoittajista on suomalainen Julia Sundberg, joka on aiemmin ollut kirjoittamassa muun muassa Bessin Sammumaton-hittiä. Blanka kertoo kirjoittaneensa Solon Sundbergin ja ruotsalaisen Maria Brobergin kanssa Zoom-puhelussa ollessaan itse Varsovassa. Biisi valmistui nopeasti, noin puolessa tunnissa.

Blanka kertoo päässeensä tekemisiin suomalaisen biisintekijän kanssa suomalaisen kustannusyhtiön kautta. Hän kertoo, että Sundberg ja ruotsalainen Broberg tunsivat jo toisensa entuudestaan Zoom-sessioista. Yhteistyö Sundbergin kanssa on jatkunut nyt Blankan Suomen-vierailulla, ja kaksikko on vihdoin päässyt tapaamaan toisensa videopuhelujen ulkopuolella.

- Kemiamme kohtaavat hyvin helposti. Yhteistyö hänen kanssaan on hauskaa ja helppoa, Blanka kertoo.

Nuoren puolalaisartistin ensivaikutelma Suomesta on ollut hyvin myönteinen.

- Täällä on hyvin kaunista ja puhdasta. Rakastan tunnelmaa ja ihmisiä täällä, Blanka hehkuttaa.

Hänen mielestään suomalaiset vaikuttavat avoimilta ihmisiltä, joihin on helppo löytää yhteys. Tätä voi pitää yllättävänä, sillä stereotyyppisesti suomalaiset tapaavat pitää itseään varautuneena ja hiljaisena kansana.

Kehuu Käärijää

Euroviisuissa Suomi tosin on kaikkea muuta kuin varautunut ja hiljainen, ja monesti Suomi on ottanut riskejä viisuvalinnoissaan. Suomen aiemmista euroviisuedustajista Blanka muistaa Lordin, tietenkin. Hän on tutustunut myös kilpakumppaniinsa Käärijän Cha Cha Cha:han. Haastattelun jälkeen samana päivänä Blanka pääsi myös tapaamaan Suomen tämän vuoden euroviisuedustajan ensimmäistä kertaa. Hänellä on vain hyvää sanottavaa Käärijän kappaleesta ja UMK:ssa nähdystä esityksestä.

- Olen nähnyt sen live-esityksen. Se on upea. Se on jotain aivan erilaista, ja se on erityinen, Blanka kuvailee.

Puola ja Suomi kilpailevat eri semifinaaleissa. Käärijä nousee lavalle ensimmäisessä semifinaalissa 9. toukokuuta, kun taas Blankan vuoro koittaa vasta toisessa semifinaalissa 11. toukokuuta. Suomi on tällä hetkellä voittajavedonlyönneissä peräti kolmannella sijalla, kun taas Puola on sijalla 18. Kaikkia kilpailukappaleita ei ole vielä valittu.

(kuva: Sanni Seppä)

Blankan musiikkiharrastuneisuus alkoi noin kymmenen vuotta sitten, kun hän oli 13-vuotias ja kirjoitti ensimmäisen kappaleensa. Äitinsä kannustuksella hän jatkoi biisien kirjoittamista. Nykyään Blanka toimii myös dj:nä. Nainen kertoo ottavansa musiikillista inspiraatiota monista suunnista. Häntä inspiroivat esimerkiksi Madonna, Michael Jackson, Eminem, The Weeknd ja George Michael.

Kun Blanka matkaa takaisin Puolaan, alkaa ahkera treenaaminen Euroviisuja varten. Blanka aikoo pistää esityksessään kaiken uusiksi verrattuna Puolan karsinnan esitykseensä.

- Haluan muuttaa paljon koreografiassa ja lavashow’ssa. Haluan pistää pystyyn aivan uuden show’n. Mielestäni se voi olla paljon parempi kuin karsinnoissa, Blanka sanoo.

Lisäksi itse kappaleeseen on luvassa vielä joitain muutoksia. Tavoitteekseen Euroviisuissa nainen mainitsee sen, että hän pääsee pitämään hauskaa ja nauttimaan ainutlaatuisesta kokemuksesta. Lisäksi hänen tavoitteenaan on tuoda Liverpoolin lavalle mahdollisimman hyvä liveveto kappaleestaan.

Blanka on ollut karsintavoittonsa jälkeen suuren kohun keskellä, sillä monet viisufanit epäilevät, että Puolan tv-yhtiö TVP on junaillut hänet voittoon vilpillisin keinoin. Pääset lukemaan aiheesta tästä artikkelista.

Lue myös: Muhiiko Euroviisuissa jo skandaali? Fanit raivoissaan, Suomeen saapunut edustaja kiistää syytökset vilpillisestä toiminnasta

Lue myös: Käärijän "härski" UMK-voittoesitys oli vähällä olla aivan toisenlainen, hätäpalaveri muutti kaiken - "Se olisi ollut tosi kliseinen"

Lue myös: UMK-voittaja Käärijälle tipahtelee naisilta alastonkuvia somessa, kertoo mielipiteensä: "Se enemmän naurattaa"

Kilpailut

Uusimmat