Kuva: Sarah Louise Bennett / EBU

Kommentti: Tällainen on Käärijän odotettu euroviisushow - viisuvoitto voi kompastua merkittävään puutteeseen

08.05.2023 19:15 - Iiro Myllymäki

Käärijän euroviisuesitys on erittäin visuaalinen tykitys, joka pistää haukkomaan henkeä. Kaikki voi kuitenkin vielä kaatua laulusuorituksen heikkouteen, kirjoittaa Voice.fi:n euroviisutoimittaja Iiro Myllymäki.

It’s crazy, it’s party!

Näistä sanoista on muodostunut Suomen tämän vuoden euroviisuedustajan, valtavaan suosioon nousseen Käärijän slogan. Ja juuri nämä sanat ovat omiaan kuvailemaan Käärijän euroviisuesitystä. Voice.fi pääsi näkemään Käärijän koko Cha Cha Cha -esityksen maanantaina iltapäivällä viisuareenalla Liverpoolissa ensimmäisen semifinaalin ensimmäisessä kenraaliharjoituksessa.

Heti alkuun on todettava, että kokonaisuus on todella toimiva ja kaikki näyttää jopa mielettömän hyvältä. Tiedossa oli, että Käärijä muuttaa esitystään Uuden musiikin kilpailussa nähdystä, mutta samojakin elementtejä on jätetty mukaan. Viisuesitys on juuri sopiva sekoitus uutta ja vanhaa. Mukana on muun muassa UMK:sta tuttuja eurolavoja (tosin eri muodostelmassa), tanssijoiden ”possujuna” ja Käärijän hupaisia tanssiliikkeitä.

Esityksen lopussa valot hehkuvat sateenkaaren väreissä. (kuva: Chloe Hashemi / EBU)

Uutena elementtinä ensimmäisenä katsojan huomion kiinnittää lavarakennelma. UMK:n eurolavakehikot on jätetty unholaan, ja sen sijaan lavaa hallinnoi iso laudoista rakennettu rahtipaketti. Käärijä aloittaa show’n paketin sisältä ja kurkistelee lautojen välistä kameran kiertäessä rakennelmaa ympäri. Juuri ennen ensimmäistä kertosäettä Käärijä puskee itsensä lautojen läpi pää edellä ulos rakennelmasta – tämä jos mikä on meemimateriaalia eikä meemiytymisen painoarvoa sovi tänä someaikana vähätellä.

Tämän jälkeen nähdään kohta, joka on nähty jo Euroviisujen virallisesti jakamalla videolla. Käärijä esiintyy rakennelman päällä ja taustan led-seinälle on heijastettu valtava varjo miehestä. Kertosäkeen lopussa pinkkiin pukeutuneet neljä tanssijaa tulevat ulos laatikosta. Toisen säkeistön aikana kamera seuraa laatikkoa ympäri kiertävää Käärijää. Toiseen kertosäkeeseen tullessa tanssijat tulevat Käärijän ympärille ja tässä nähdään myös UMK:sta tuttuja tanssiliikkeitä.

Silmiä hivelevää visuaalisuutta

Jos UMK-esityksessä ongelmana oli, että kappaleen nerokas siirtymä diskopop-osuuteen ei ollut tarpeeksi erottuva, viisuesityksessä tätä ongelmaa ei ole. Lauluosuuteen johtavan ”wou”-huudahduksen aikana kaikki valot muuttuvat neonvihreiksi (eli Käärijän-vihreiksi, kuten voisi jo sanoa) ja Käärijä tanssijoineen menee catwalkin poikki pyöreälle kakkoslavalle. Tässä kohtaa nähdään huomiota herättävä possujuna.

(kuva: Sarah Louise Bennett / EBU)

Todellinen kylmiä väreitä aiheuttava hetki koetaan kuitenkin vasta tämän jälkeen, kun lähdetään ihan viimeiseen kertosäkeeseen. Koko lavan valot alkavat loistaa sateenkaaren väreissä, ja biletunnelma nousee vielä entisestään kattoon. Tämä osuus on valittu myös kertausvideoon, jota esitetään äänestysohjeiden kanssa lähetyksessä.

Viimeisten cha cha cha -huutojen tahdissa nähdään vielä pyrojakin. Nämä kipinäräiskähdykset tosin saisivat olla huomattavasti näyttävämpiä, sillä nyt ne jäävät tv-kuvassakin hieman tussahduksen tasolle.

Yksi merkittävä kompastuskivi

Lähestulkoon kaikki esityksessä näyttää siis erinomaiselta, jopa paremmalta kuin odotin. Show on juuri Käärijän näköinen ja saa äänestäjät varmasti innostumaan huumorilla ja visuaalisella karkilla. Mutta miltä kaikki kuulostaa? Tämä onkin vaikeampi kysymys. Olen ollut huolissani Käärijän laulusuorituksesta koko ajan. Mies on tehnyt selväksi, ettei ole mikään varsinainen laulaja. UMK-finaalissa hänen livelaulunsa peittyi lähes täysin ennalta äänitettyjen nauhojen alle, ja siksi kaikki kuulosti oikein mainiolta. Euroviisuissa sallitaan nykyään ennalta äänitetyt taustalaulut, mutta niin sanottujen liidilaulujen pitää tulla livenä eikä itse solisti saa siis äänittää taustanauhalle pääasiallista laulumelodiaa sisältävää laulua, harmonioita sen sijaan saa. UMK:ssa kuului hyvin vahvasti Käärijän oma ennalta äänitetty liidilaulu nauhalla. Näin ollen asioita piti muuttaa Euroviisuja varten.

Taustanauhalla kuuluu kappaleen tuottaja Aleksi Nurmen ääntä. Tämän Käärijä on kertonut Urheilucast-podcastissa. Lisäksi livenä taustalauluja laulaa Aija Puurtinen. Areenalla nähdyn kenraalivedon perusteella on hankala sanoa, miltä kokonaisuus tulee kuulostamaan tv-lähetyksessä. Areenalla eri osuudet huudoista lauluun kuulostivat mukiinmeneviltä, mutta tv-ääni on huomattavasti armottomampi. Äänestysohjeiden kertausosuuksissa kuulin, miltä tv:seen äänitetty laulu kuulostaa viimeisessä kertosäkeessä, eikä se valitettavasti kuulostanut hyvältä. Vaikutelma oli hengästynyt ja epävarma, virekin oli vähän hukassa ja yhdessä kohtaa Käärijän ääni särkyi. Tämä tulee auttamatta syömään kansainvälisiltä raadeilta saatavaa pistepottia, jos liveääni on samanlainen finaalissa. Yksi raatien pisteytyskriteeri on nimenomaan laulusuoritus.

Käärijä kurkistelee esityksensä alussa. (kuva: Sarah Louise Bennett / Ebu)

Tässä kohtaa on todettava, että semifinaaleissa ei ole enää raateja lainkaan, vaan jatkoonmenijöistä päättävät pelkästään puhelinäänestäjät. Voi kuitenkin pitää jo varmana, että Suomi on menossa finaaliin, joten näin ollen raatien mielipiteitä tulee miettiä.

Puhelinäänestäjät todennäköisesti palkitsevat Käärijän huimalla pistepotilla, vaikka laulusuoritus ei menisikään täysin nappiin, sillä esityksessä on niin paljon rakastettavia ja mieleen jääviä elementtejä. Voittaakseen Käärijän täytyy kuitenkin saada hyvä tuki myös raadeilta. Toki raadit arvioivat esityksessä monia muitakin aspekteja kuin laulua ja osaavat arvostaa esimerkiksi Cha Cha Cha -show'n omaleimaista visuaalisuutta. Mutta epävakaasta laulusta varmasti sakotetaan, ja paha kilpakumppani Ruotsin Loreen on valmiina nappaamaan nämä pisteet.

Myös viime vuonna jännitettiin The Rasmuksen Lauri Ylösen laulusuoriutumista, mutta tänä vuonna panokset ovat huomattavasti korkeammalla. Nyt meillä on aito mahdollisuus euroviisuvoittoon, eikä minkään haluaisi tulevan sen esteeksi. Tässä kohtaa toivon Käärijälle itsevarmuutta tiistain semifinaalivetoon ja hänen laulunopettajaltaan Aija Puurtiselta vielä viime hetken psyykkausta artistille laulusuoritukseen. Ja voisiko taustalaulujen kuuluvuutta vielä nostaa tukemaan Käärijän omaa laulua paremmin? Kun muut elementit ovat niin huippuluokkaa ja käsissä on ainekset Suomen kaikkien aikojen euroviisuesitykseen, olisi harmi, jos homma kaatuisi amatöörimäiseen lauluun.

Lue myös: Käärijä saapui Euroviisujen avajaisiin räväkässä lookissa - antoi kuvaajille yllätyksen tanssijoidensa kanssa

Lue myös: Käärijä teki oman versionsa Loreenin esityksestä, somekansa rakastui - "Parempi kuin alkuperäinen"

Lähde: Urheilucast

Kilpailut

Uusimmat