Kuva: Fotolia

Onko yhteydenpito ystävään muuttunut taakaksi? Merkit, joista tiedät jatkaa ilman häntä

24.06.2016 18:15 - Emmi Moilanen

Muuttunut elämäntilanne voi saada ystävykset huomaamaan, ettei heillä ole niin paljon yhteistä, kuin ennen.

Useat meistä ovat lapsuudessa vannoneet ikuista ystävyyttä koulukaverin tai harrastuspiireistä löydetyn ystävän kanssa. Aikuisuudessa meille kuitenkin realisoituu, että pitkään kestäneissä ihmissuhteissa voi käydä niin, että toinen osapuoli huomaa kasvaneensa erilleen ystävästään. 

Voi olla vaikeaa päättää ystävyys ihmisen kanssa, joka ennen oli tärkeä osa elämääsi, ja useat meistä kamppailevatkin syyllisyyden tunteen kanssa, jonka ystävyyssuhteen katkaiseminen saattaa aiheuttaa. Glamour listasi tilanteet, joissa ystävyyden katkaiseminen voi kuitenkin olla paras vaihtoehto.

Muuttunut elämäntilanne

Sanonta “vika ei ole sinussa, vaan minussa” voi kuulostaa kuluneelta, mutta joskus se on täysin totta. Saatat huomata, että olette ystäväsi kanssa eri elämänvaiheissa, eikä teillä ole enää samalla tavalla yhteisiä asioita, kuin ennen. Joskus on vain hyväksyttävä, että kiireisessä elämänvaiheessa aikataulussamme on tilaa vain kaikista läheisimmille ihmissuhteillemme, jolloin energiaa ei riitä tarpeeksi huomioimaan ja ylläpitämään etääntyvää ystävyyssuhdetta.

Itseesi vetoaminen voi tuntua vaikealta, mutta ainakin olet rehellinen, etkä vieritä syytä muuttuneesta kaverisuhteestanne ystäväsi niskoille.

Ette tuo toistenne parhaita puolia esiin

Jos ystävyyssuhteessanne on jatkuvasti epärehellisyyttä, epäkunnioitusta sekä keskinäistä kilpailua, ette todennäköisesti enää saa toistenne parhaita puolia esiin, vaan ystävyyssuhteenne on muuttunut taakaksi. Psykoterapeutti Meg Battersonin mukaan kaveruus voi loppua hyvin samankaltaisista syistä kuin parisuhdekin.

- Saatatte toistuvasti törmätä samoihin ongelmiin. Eron syynä voi olla esimerkiksi se, jos ystäväsi ei kunnioita yksityisyyttäsi. Hän kertoo asioitasi muille, vaikka olisit erityisesti pyytänyt, ettei hän tee niin, Batterson toteaa.

Luottamuspulan sekä kommunikaatio-ongelmien sävyttämä ystävyys saa teidät luultavasti tuomaan toistenne huonot puolet esille positiivisia luonteenpiirteitä useammin. Ei ole syytä jäädä ystävyyssuhteeseen, joka aiheuttaa sinulle enemmän pahaa oloa kuin iloa ja kumppanuuden tunnetta.

Sanat eivät enää tehoa

Katoaminen ei ole paras mahdollinen keino ystävyyssuhteen päättämiseen, mutta joskus se voi olla ainoa keino, jos tiedät, että tilanteessanne sanat eivät enää tehoa.

- Katoaminen on strategia, joita jotkut käyttävät pelätessään konflikteja. Mielestäni tätä taktiikka on sallittua käyttää, jos olet yrittänyt puhua ystävällesi, mutta sinusta tuntuu, että et saa vastakaikua. Tai silloin, kun tunnet ystäväsi riittävän hyvin tietääksesi, että hän lähtee puolustuskannalle, sanoo Batterson.

Batterson huomauttaa kuitenkin, että asioista tulisi aina keskustella, ennen kuin tekee lopullisen päätöksen kaverisuhteen lopettamisesta.

- Joskus voi tuntua, että haluamme katkaista välit ystävään, vaikka emme olisi edes yrittäneet keskustella ongelmista. Keskustelkaa halki asiat, jotka hiertävät välejänne. Jos ystäväsi on vastaanottavainen, saatat jopa huomata, että loppujen lopuksi et haluakaan katkaista välejänne, hän ohjeistaa.

Lähde: Glamour

Lue myös: Ystävyys horjuu tutkitusti yhdessä vaiheessa elämää - kävikö sinulle samoin?

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat