Kuva: Fotolia

Saako kasaantuva työmäärä sinut lamaantumaan? 5 erityisherkän ihmisen piirrettä

16.12.2016 09:45 - Senja Rapila

Erityisherkkyys voi tehdä sinusta muiden silmissä vaikean, aikaansaamattoman henkilön - ja hyvän kuuntelijan.

Välillä sitä huomaa, että työt kasaantuvat kotona ja töissä. Pitäisi nähdä ystäviä, lähettää paketti kaukaiselle sukulaiselle, hakea töitä, maksaa laskuja, pestä koira, tiskata astiat, imuroida... Näissä tilanteissa useat siirtyvät sänkyyn, piiloutuvat peiton alle ja toivovat, että asiat ratkeaisivat itsestään. Jotkut saattavat ajatella sitä aikaansaamattomuudeksi, mutta todellisuudessa se voi kertoa erityisherkkyydestä.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että 15-20 prosenttia maailman väestöstä ovat erityisherkkiä. Erityisherkkyys ei siis tarkoita sitä, että nämä henkilöt itkisivät joka tilanteessa, vaan he tuntevat isommin tunteita, jotka ovat peruskauraa muille.

Psychology Today on listannut muutamia piirteitä, joista voi tunnistaa olevansa erityisherkkä ihminen.

1. Suuret työmäärät aiheuttavat erityisherkille suunnatonta, ylitsepääsemätöntä stressiä.

Erityisherkät ihmiset tuntevat helposti olevansa mahdottomuuden äärellä, kun heillä on paljon tehtävää. Tässä tilanteessa useimmat lamaantuvat ja pakoilevatkin todellisuutta peiton alle, koska he eivät tiedä mistä aloittaa työmäärän purkamisen.

Erityisherkkien ihmisten tuotteliaisuustaso huononee silloin, kun heidän stressitasonsa nousee. Stressitaso puolestaan nousee silloin, kun he ovat paineen alla ja kun heillä on paljon tehtävää. Erityisherkät henkilöt muuttuvat näkyvästi stressaantuneiksi ja ovat hermostuneita - jopa poissa tolaltaan - kun heillä on liikaa asioita mielessään.

2. Erityisherkät ihmiset eivät pidä meluisista ympäristöistä.

Kuten introvertit, myös erityisherkät ihmiset tuntevat olonsa hyvin epämukaviksi äänekkäissä paikoissa, kuten yökerhoissa tai suurissa tapahtumissa. Jos viikonloppuisin yökerhoon meneminen tuntuu ylitsepääsemättömän epämukavalta ajatukselta, voi se olla merkki erityisherkkyydestä.

Myös muiden henkilöiden kanssa - esimerkiksi avoimessa toimistossa - työskentely voi olla erityisherkille ihmisille vaikeaa, sillä he eivät pysty keskittymään työntekoon esimerkiksi äänien ja jatkuvan puheensorinan vuoksi.

3. Varsinkin erityisherkät ihmiset menettävät malttinsa nopeasti nälkäisenä.

Jos turhaudut ja muutut vihaiseksi muita henkilöitä kohtaan aina kun olet nälkäinen, voi se myös olla merkki erityisherkkyydestä.

4. He myös tunnistavat helposti sen, jos muut ihmiset ovat poissa tolaltaan.

Erityisherkät henkilöt tunnistavat miltei välittömästi muista ihmisistä sen, jos he ovat poissa tolaltaan, tarvitsevat tukea tai muuta apua. Elite Daily -julkaisun mukaan erityisherkkiin verrattuna "normaalit" ihmiset ovat sokeita näille pienille signaaleille, joita ihmiset lähettävät kokiessaan epämukavia tunteita.

5. Taide koskettaa erityisesti erityisherkkiä ihmisiä.

Oli kyse sitten musikaaleista tai taidegallerioista, erityisherkät henkilöt arvostavat taidetta kuin taidetta. Taiteen erilaiset muodot vaikuttavat myös heidän tunteisiinsa ja he saavat voimaa niistä.

Lähde: Elite Daily

Lue myös: Ärsyynnytkö ruoan maiskutuksesta? Psykologi neuvoo, miten helpotat ikävää tunnetta

Lue myös: Millainen erityisherkkä on parisuhteessa? Suomalaisnaiset kertovat

Lue myös: Tunnetko helposti muiden tunteet? Saatat olla erityisherkkä ihminen

Kilpailut

Uusimmat