Kuva: Fotolia

Tuliko mokattua? Keinot, joiden avulla selätät pettymyksen tunteen nopeasti

04.07.2017 16:45 - Emmi Moilanen

Virheen sattuessa oman käytöksen kriittinen tarkasteleminen voi helpottaa mokasta aiheutunutta ahdistuksen tunnetta. Myös asioiden listaaminen auttaa keskittämään ajatuksia muualle.

Ihmiset usein määrittelevät onnistumisen tavoitteiden ja saavutusten kautta. Epäonnistumista on kuitenkin vaikea välttää silloin, jos tarkasti määritellyt tavoitteet ovat asetettu kauas tulevaisuuteen – ilman minkäänlaisia välitavoitteita.

Virheen sattuessa on hyvä tarkastella omaa käytöstään kriittisesti. Mind Body Green -sivusto listasi konkreettiset vinkit, joiden avulla on mahdollista päästä nopeammin yli mokaamisen aiheuttamasta ahdistuksesta.

Aseta uudet tavoitteet viisaasti

Mokaamista on vaikea välttää erityisesti silloin, jos olet asettanut itsellesi riman korkealle heti aluksi, ilman mitään välitavoitteita. Epäonnistumisen tunnetta saattaa aiheuttaa myös se, jos projektin etenemistä on mahdotonta mitata tai seurata minkään keinon avulla.

Mokaamisen jälkeen kehittävintä on kysyä itseltään, onko tavoitteesi realistinen? On erityisen tärkeää asettaa myös välitavoitteita, joiden saavuttaminen pitää mielialaasi yllä ja konkretisoi sen, että kaikkea ei tarvitse saavuttaa kerralla.

Aloita puhtaalta pöydältä

Vaikka olo saattaa epäonnistumisen jälkeen tuntua ahdistuneelta, tunteeseen ei kuitenkaan pidä jäädä vellomaan liian pitkäksi aikaa. Anna itsellesi hetki aikaa olla pettynyt ja surullinen, mutta muista, että voit muuttaa päiväsi suunnan parempaan päin, vaikka heti.

On houkuttelevaa odottaa huomiseen tai jopa seuraavaan viikkoon, mutta kävelylenkki, kodin siivoaminen tai sydämen purkaminen ystävälle voi auttaa mokan aiheuttamaan pahaan oloon välittömästi.

Tee hyvän mielen lista

Listan tekeminen auttaa sinua keskittämään ajatuksesi muualle kuin tekemääsi mokaan. Kirjoittamisen ansioista voit saada myös uusia oivalluksia siitä, kuinka voisit hyvittää tekemäsi virheen itsellesi tai muille.

Kokeile pohtia esimerkiksi näitä:

10 asiaa, joista olet kiitollinen tällä hetkellä.

5 asiaa, joissa onnistuit tänään.

5 piristävää kappaletta, jotka haluaisit kuunnella nyt heti.

Hauskat asiat, joita haluat tehdä ystävien kanssa viikonloppuna.

Selvitä, miksi moka tapahtui?

Saadaksesi uutta näkökulmaa epäonnistumiseesi, on hyvä miettiä, mistä mokan aiheuttama ahdistus oikein johtuu. Olisitko kenties voinut tehdä jotakin enemmän virheen estämiseksi? Jotta mokasta voi ottaa opiksi, on välillä tarpeellista tarkastella omaa käytöstään kriittisesti.

Kokeile kysyä itseltäsi nämä asiat:

1. Miksi moka tapahtui?

2. Kuinka paljon pystyin itse vaikuttamaan asiaan?

3. Mitä voin oppia tästä?

4. Mitä teen seuraavalla kerralla eri tavalla?

Vaikka juuri nyt tekemäsi virhe tuntuisikin maailmanlopulta, kannattaa kuitenkin muistaa, että toiset jäävät harvoin pohtimaan tekemisiäsi yhtä kriittisesti kuin sinä itse. Tekemäsi virheet eivät määritä sinua ihmisenä, vaan kaikesta voi ottaa opiksi tulevaisuutta varten.

Lue myös: Äidin tekemä Twitter-moka räjäytti netin nauramaan - katso

Lue myös: Yleinen virhe laskee työntekijän tehokkuutta ja luovuutta

Lähde: Mind Body Green

Kilpailut

Uusimmat