Kuva: Shutterstock

Oletko vihainen kumppanillesi? Huutamisen sijaan kokeile lausetta, joka voi pelastaa tilanteen

09.06.2018 17:15 - Senja Rapila - Luettu 1 380 kertaa

Tunteiden ottaessa vallan riitatilanteissa voi käydä köpelösti.

Riitatilanteissa ensimmäinen reaktio voi olla huutaminen ja puolustuskannalle heittäytyminen. Tämä usein ei kuitenkaan johda ainakaan mihinkään hyvään, jonka vuoksi kannattaakin miettiä hetki sitä, kuinka riitatilanteessa todellisuudessa kannattaisi käyttäytyä.

Elite Daily -julkaisu on listannut asiantuntijan vinkit siihen, mitä riitatilanteessa kannattaisi ihan ensimmäisenä tehdä:

Anna itsellesi aikaa rauhoittua ennen kuin tekstaat hänelle.

Mitä vihaisempi olet, sitä enemmän sinun tulisi antaa itsellesi aikaa rauhoittua. Kun olet vihainen, voit päästää suustasi varomattomasti mitä tahansa ja pahentaa tilannetta ennestään.

Ole johdonmukainen siinä, mitä sanot hänelle.

Kun odotat rauhoittuvasi, mieti samalla sitä, mitä haluaisit sanoa kumppanillesi. Mikä on se sanoma, jonka haluaisit hänen ymmärtävän? Pidä sanomasi selkeänä ja ytimekkäänä. 

Yritä olla provosoitumatta ja vältä riidan uuden riidan aloittamista.

Vaikka ärsytyksesi voi nousta täysin uudelle tasolle, yritä olla provosoitumatta liikaa. Silloin usein tulee sanottua asioita joita ei tarkoita, mikä on huono juttu suhteelle. Tunteet eskaloituvat nopeasti, joka aiheuttaa suhteen molempien osapuolien ylireagoimisen. Tällöin tulee sanottua asioita, joita ei tarkoita.

Eli mitä kumppanille kannattaa sanoa, jos on menettänyt hermonsa totaalisesti?

Winter neuvoo, että mielessä kannattaa pitää ainakin neljä erilaista asiaa. Ensimmäisenä viestin sävy tulee pitää rauhallisena. Se viestii kumppanillesi sitä, että olet valmis neuvottelemaan. Tämä auttaa ehkäisemään sen, että kumppani lähtee puolustuskannalle.

-Vaikka olet selkeästi pois tolaltasi, olet silti valmis kuuntelemaan. Tämä osoittaa sen, että olet valmis puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä sen sijaan, että syyttelisit tai hyökkäisit kumppaniasi vastaan.

Yritä pitää sanomasi rationaalisena ja diplomaattisena, älä vuodata kaikkia tunteitasi viestiin. Vaikka sen tekisit, ei se ratkaise ongelmaasi yhtään sen nopeammin. Se voi tehdä tilanteesta jopa haastavamman.

Kerro kumppanillesi suoraan, miltä sinusta tuntuu. Voit esimerkiksi sanoa: ”Olen loukkaantunut ja suuttunut tapahtuneesta. Haluaisin kuitenkin kuulla sinun puolesi, jotta voimme ratkaista asian yhdessä.” Tämän lauseen avulla kerrot kumppanillesi omat tunteesi ilman, että hän alkaa puolustella itseään. 

Omia tunteitaan ei pidä koskaan piilotella kumppaniltaan, vaan ne pitää osata kommunikoida rakkaalleen oikealla tavalla. Tämä auttaa teitä ratkaisemaan isommatkin ongelmat suhteessanne, joka tekee teistä molemmista onnellisempia ja tyytyväisempiä.

Lähde: Elite Daily

Kilpailut

Uusimmat