Viisi faktaa alkoholin ja ruoan yhteisvaikutuksesta
Ruoan kanssa nautittu alkoholi lisää päivän kalorimäärää roimasti, tämä lienee selvää kaikille. Mutta oletko selvillä siitä, kuinka alkoholi muuten vaikuttaa ruokailun yhteydessä nautittuna?
Alkoholin ja ruoan yhteisvaikutuksesta on olemassa monia eri uskomuksia. Testaa, tiedätkö, ovatko seuraavat väittämät totta vai tarua.
Väite 1: Alkoholia juodessa elimistö muuttaa kaikki syödyt ravintoaineet rasvaksi
Elimistö ei muuta jokaista alkoholin kera nautittua kilokaloria rasvaksi, siitä huolimatta uskomuksessa on mukana myös hitunen totuutta. Maksa tunnistaa alkoholin sivutuotteet myrkyiksi, mikä tarkoittaa sitä, että elimistösi lopettaa syömäsi ruoan prosessoimisen ravintoaineiksi ja keskittyy alkoholin elimistöösi saattamiin myrkkyihin. Tämä johtaa siihen, että elimistösi kuluttaa alkoholin tyhjiä, ravintoaineköyhiä kilokaloreita, eikä keskity oikeisiin, ravintoainerikkaisiin, ruoasta saataviin kaloreihin. Kun syöt enemmän kilokaloreita kuin kehosi polttaa – mitä luultavasti tapahtuu silloin, kun alkoholi on osa annosta – vartalosi varastoi ylimääräiset kalorit rasvaksi.
Vinkki: Nauti alkoholia hillitysti ja valitse juomasi tarkoin, esimerkiksi vodkaa ja kivennäisvettä sitruunaviipaleella tai lasillinen viiniä drinkin sijasta. Tämän lisäksi kannattaa tasapainottaa alkoholia maukkaalla ja terveellisellä ruoalla, joka sisältää paljon kasviksia, vähärasvaista proteiinia ja terveitä rasvoja.
Väite 2: Painonpudotus on mahdotonta, jos juo alkoholia
Alkoholi itsessään ei estä laihtumista, vaikka se sisältääkin paljon kilokaloreita. Tutkimuksessa naiset, jotka joivat hillityn määrän alkoholia, 1,5–3 annosta päivässä, kerryttivät vähemmän kiloja ja niukemmin ylipainoa kuin absolutistinaiset. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ihmisen tulisi aloittaa juominen avittaakseen painonpudotusta tai saadakseen alkoholin terveyshyödyt. Kyky pudottaa painoa riippuu kokonaisvaltaisesta energiatasapainosta, eli kuluttamiesi ja nauttimiesi kilokaloreiden tasapainosta; kun kulutat enemmän kuin syöt, laihdut.
Muista: Alkoholi sisältää paljon kilokaloreita, joista tulee usein viis veisattua alkoholia nautittaessa. Yksi lasi viiniä sisältää noin 90 kilokaloria, olutpullo yli 150. Kun juomaan lisätään mikseri, mehu tai virvoitusjuoma, voi luku kasvaa kaksinkertaiseksi. Esimerkiksi Martini sisältää yli 20 kilokaloria ja vaikkapa makea, rommipohjainen Piña Colada saattaa ylittää jopa 300 kilokaloria.
Väite 3: Alkoholi tekee nälkäiseksi
Vaikka alkoholi sisältää paljon energiaa, se ei tee kylläiseksi samalla lailla kuin ruoka. Tämän vuoksi alkoholi saa meidät itse asiassa syömään enemmän. Alkoholi kohottaa ruokahalua vaikuttamalla aivojen hormonitasapainoon, joka viestittää normaalisti elimistöllemme, että nyt on aika lopettaa syöminen. Lisäksi alkoholin nauttimisen ansioista päätös tarttua epäterveelliseen ruoka-annokseen on helpompi tehdä kuin selvin päin.
Väite4 : Humalassa syöminen ei ole koskaan hyvä idea
Ruoan syöminen juodessa ei ehkä ole hyväksi vyötärölle. Ruoan nauttiminen juodessa hidastaa kuitenkin alkoholin imeytymisestä vereen, joten humaltuminen on kevyempää. Lisäksi ruoka vatsassa suojelee nälkäkohtauksilta, jotka saattavat johtaa epätoivottujen ja todella kaloripitoisten ruokien äärelle.
Vinkki: Muista nauttia terveellistä ruokaa juodessasi!
Väite5 : Alkoholia pitäisi nauttia syömisen jälkeen, ei sen aikana
Jos haluaa nauttia alkoholia ruokaillessaan, olisi sitä paras nauttia terveellisen ja tasapainoisen aterian yhteydessä. Mitä suurempi aterian rasvapitoisuus on, sitä kauemmin vatsan tyhjeneminen kestää. Tämä hidastaa alkoholin imeytymistä ja estää sekä kiljuvan nälän että valtaisan humalatilan syntymistä.
Lähde: MTV3