Kuva: Shutterstock

Miksi juoksu ei kulje, vaikka motivaatio olisi kohdallaan?

05.07.2025 12:15 - Nina Turunen

Motivaatio on kohdillaan ja lenkkarit odottavat oven vieressä, mutta juoksu ei silti kulje? Syynä ei välttämättä ole laiskuus tai mielen heikkous, vaan voi olla, että keho yrittää viestittää jotakin tärkeää.

Mitä tehdä kun motivaatio on kohdallaan, mutta juoksuaskel ei siitä huolimatta kulje? Juoksuopettaja Jenny Vuonoranta kertoo Voice.fi:lle, mistä tunnistaa ylirasituksen ja miten harjoittelusta saa taas mielekästä.

- Jos juoksu ei kulje hyvästä motivaatiosta huolimatta, kyse on aika usein ylikuormituksesta tai ongelmasta harjoittelun rytmittämisessä. Ihminen on kokonaisuus, joten tässä tilanteessa tulisi tarkastella elämää kokonaisuutena, ei pelkästään harjoittelua. 

Ylikuormitus johtuu usein riittämättömästä palautumisesta. Palautumiseen vaikuttavat muun muassa univaje, työstressi ja arjen kuormittavuus. Monesti myös harjoittelu on ollut liian yksipuolista tai liian kuormittavaa.

- Harjoittelun tulisi sisältää monipuolisesti sekä kovatehoista että palauttavaa harjoittelua, Vuonoranta ohjeistaa.

Motivaatiopulaa vai ylirasitusta?

Fyysinen ylirasitus näkyy usein väsymyksen lisäksi kohonneena leposykkeenä, unihäiriöinä ja heikkona palautumisena. Motivaatiopula saattaa vaikeuttaa lenkille lähtöä tai treenin aloitusta, mutta kun treenin on aloittanut, se tuntuu useimmiten hyvältä, jos kyse ei ole fyysisestä ylirasituksesta.

Jos ei ole varma kummasta on kyse, Vuonoranta suosittelee lähtemään kevyelle lenkille.

– Jos vielä 10min päästä tuntuu tahmealta ja väsyneeltä, kyse on todennäköisesti ylirasituksesta ja on parempi palata kotiin lepäämään.

Jos kyse on puolestaan motivaatiopulasta, juoksu lähtee todennäköisesti sujumaan alkuvaikeuksien jälkeen, ja jälkikäteen on tyytyväinen siihen, että tuli lähdettyä lenkille.

Lenkille lähteminen voi myös alkaa tuntua pakkopullalta. Silloin kannattaa jälleen pysähtyä miettimään kokonaisuutta. Voi olla, että harjoittelu on ollut liian yksipuolista tai liian kovaa.

- Hae vaihtelevuutta harjoituksiin ja kokeile uusia reittejä. Juoksuseura tai juoksuryhmä voi myös auttaa paljon. Kannattaa myös miettiä tavoitteita harjoitteluun sillä ne motivoivat usein hyvin ja ohjaavat harjoittelua oikeaan suuntaan.

Päätavoitteen lisäksi on hyvä olla välitavoitteita, jossa motivaatio ja innostus pysyy yllä.

- Kannattaa kuitenkin muistaa, että on ihan luonnollista, että treeni saattaa joskus tuntua pakkopullalta kuin harjoittelee pitkään ja säännöllisesti, Vuonoranta muistuttaa.

Jos juoksu ei kuitenkaan ala tuntua omalta, ei hätää. Juoksuopettaja voi auttaa esimerkiksi juoksumotivaation ylläpitämisessä ja harjoittelun rytmittämisessä, mutta maailmassa on monenlaisia urheilulajeja, joten jokaiselle löytyy varmasti oma tapa liikkua.

Lue myös: Juoksijalegenda Shelly-Ann Fraser-Pryce lopettaa uransa

Lue myös: Mitä lääkelaukkuun on syytä pakata kesäreissulle lähtiessä? Asiantuntija vinkkaa

Kilpailut

Uusimmat