Haluatko nuoren ja terveen ihon? Nuku riittävästi

25.07.2013 07:30 - Katariina Näreaho

Uudessa tutkimuksessa seurattiin unettomuuden vaikutuksia ihoon. Kävi ilmi, että riittämätön unensaanti tai huonolaatuinen uni kiihdyttävät ihmisen luontaista vanhenemista. Lisäksi univaikeuksista kärsivien iho parantuu huonommin.

Kosmetiikkayritys Estée Lauderin tukema tutkimus toteutettiin Case Western Reservin yliopistossa Yhdysvalloissa. Tutkimukseen osallistui 60 naista, iältään 30-39-vuotiaita. Heistä puolella oli univaikeuksia.

Tutkimuksessa arvioitiin koehenkilöiden ihot SCINEXA-pisteytysjärjestelmän avulla. Tutkijat tarkkailivat muun muassa heidän ihonsa juonteita, pigmentin tasaisuutta ja elastisuutta. Hyvin nukkuvat naiset saivat pisteitä keskimäärin 2,2. Huonosti nukkuvilla ihon kunnon keskiarvo oli tuplaten, 4,4. Järjelmän pisteytys tapahtuu 0 ja 5 välillä. Mitä vähemmän pisteitä, sen parempi iho.

Ikääntymisen lisäksi univaje vaikuttaa ihon paranemiseen. Esimerkiksi auringon iheuttamat vahingot paranevat huomattavasti huonommin.

Iho pysyy siis parhaiten nuorena ja hyvinvoivana riittävän unen avulla. On myös tärkeä muistaa, että oikea ruokavalio ja liikunta kantavat oman kortensa kekoon ihonhoidossa.

Lähde: Case Western Reserve University

Kilpailut

Uusimmat