Ällöttävää! Tiesitkö, mitä kaikkea paljun vedessä voi itää?

20.05.2014 15:00 - Katariina Näreaho

Porealtaiden ja paljujen lämmin vesi ja rentouttavat kuplat houkuttelevat monia luokseen. Pienessä altaassa saattaakin pulahtaa lukuisia ihmisiä ilman, että vettä ehditään vaihtamaan kokonaan. Veteen toki lisätään vahvoja kemikaaleja, joiden tarkoitus on tappaa bakteerit, mutta onko myrkyistä todella hyötyä?

Epidemiologiaan erikoistunut tutkija Michele Hlvasa ja mikrobiologian ja ympäristötieteen tohtori Charles Gerba kertovat, että paljun lämmin vesi ja höyry sisältävät basilleja, jotka ovat paitsi vastenmielisiä myös vaarallisia.

Koska paljun vesi on lämmintä, on sen puhtaanapito uima-altaita vaikeampaa. Lämmin ja kostea luovat nimittäin bakteereille ihanteellisen kasvualustan.

Hlvasan mukaan yksi inhottavimmista bakteereista, joka paljussa piilee, on Pseudomonas aeruginosa. Bakteeri aiheuttaa harvoin hengitystieinfektioita terveillä ihmisillä, mutta pahimmillaan se voi aiheuttaa keuhkokuumetta ja muita keuhkosairauksia yli 50-vuotiailla ja tupakoitsijoilla, sillä heidän immuniteettinsä on heikompi. Bakteeri ei tee myöskään hyvää iholle, sillä se voi aiheuttaa ihoon vakavia infetkioita ja ihottumaa.

Pseudomonas aeruginosasta tekee haasteellisen myös se, että se lisääntyy nopeasti. Jos desinfiointiainepitoisuudet laskevat, tuplaantuu bakteerien määrä. Kun desinfiointiainetta lisätään, ei bakteeri välttämättä tuhoudu, vaan se jää ikään kuin odottamaan uutta tilaisuutta, jolloin pääsee taas kasvamaan lisää.

Toinen ikävä bakteeri, joka muhii lämpimässä paljussa, on Legionella. Se voi aiheuttaa ihmiselle legioonalaistaudin, johon sisältyy usein kuumeilua ja keuhokuumetta.

Näiden inhottavien bakteerien lisäksi paljun veteen kulkeutuu lukuisia muita basilleja ja jätöksiä, jotka irtoavat ihmisestä itsestään. Lisää näistä ällötyksistä voit lukea täältä.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat