Tupakoitsijat kärsivät samasta terveysvaivasta: "Altistavat tekijät yleisempiä kuin muilla"

05.11.2014 16:37 - Anna Hopi

Tutkimus kertoo, että krooninen kipu ja tupakointi liittyvät toisiinsa. Tupakoitsija, kuuluvatko kiputuntemukset myös sinun arkeesi?

Human Brain Mapping-aikakausilehden toteuttama tuore tutkimus on ensimmäisenä todistanut yhteyden tupakoinnin ja kroonisen kivun välillä. Tutkijoiden mukaan tupakoitsijat kärsivät kolme kertaa todennäköisemmin kroonisesta kivusta, joksi määritellään kipu, joka kestää kauemmin kuin 12 viikkoa.

Tutkimukseen osallistui 160 aikuista, jotka olivat hiljattain alkaneet kärsimään kroonisesta selkäkivusta. Koehenkilöiltä kysyttiin heidän elämäntavoistaan sekä selkäkipujen voimakkuudesta, minkä lisäksi heidän aivojaan myös tarkasteltiin magneettikuvauksella.

Kävi ilmi, että tupakoitsijoiden aivoissa merkit krooniselle kivulle altistavista tekijöistä olivat yleisemmät kuin muilla. Tutkimus todisti myös, että riippuvuuden ja kivun välillä on yhteys yleisemminkin, eikä ilmiö koske pelkästään tupakoitsijoita.

Positiivinen uutinen on, että riippuvuutta aiheuttavasta päihteestä luopuminen voi viedä kivun pois. Tutkimuksessa tupakoivista koehenkilöistä vapaaehtoiset lopettivat pahan tapansa, minkä jälkeen tutkijat huomasivat myös heidän herkkyytensä krooniselle kivulle vähentyneen.

Lähde: Daily Mail


Ihonhoitoon saattaa riittää tupakoinnin ja kahvin juonnin lopettaminen. Lue juttu arkistojen kätköistä täältä.

Kilpailut

Uusimmat