Pidätkö taukoa liikunnasta? Jo 2 viikon paussista selvää haittaa

14.04.2015 09:15 - Anna Hopi

Väistyvä talvi tuo ihmisen mieleen lenkkipolut ja kuntoilun. Monikaan ei tiedä, että harrastuspäiviin ei kannata lyödä turhan pitkää lovea.

Asiantuntijoiden mukaan jo kahden viikon tauko liikunnasta tekee paljon hallaa fyysiselle kunnolle. Kuntogurujen mukaan sille on olemassa kuusi syytä.

1. Kehosi muuttuu jo kolmessa päivässä

Kuntovalmentaja Stephanie Dietzin mukaan kehon lihasmassa vähentyy, koska kuidut menettävän rasvaa polttavan ominaisuutensa. Tämä tapahtuu jo kolmen päivän liikuntatauolla. Päivittäin käyttämämme lihakset menettävät voimaansa hitaammalla tahdilla kuin vähemmän käytetyt lihasryhmät.

2. Menetetyn korvaamiseen vaaditaan enemmän työtä.

Kahden viikon kuntoilutauon seuraukset voi korjata Dietzin mukaan kuukauden treenillä, hengittämisellä, nukkumisella ja oikeanlaisella ruokavaliolla. Treeniohjaaja Sam Karlin mukaan breikki ei ole niin pahasta, vaan tauko saattaa välillä vahvistaakin lihaksia.

3. Sorrut helpommin roskaruokiin, kun et käy kuntosalilla.

Herkkuruokia kohtaan tuntemamme veto kasvaa liikuntatauolla, koska jostain ne liikunnan tuottamat endorfiinit täytyy saada. Lohturuoat nostavat hetkellisesti oloa, mutta kokonaisuudessa ne laskevat suoritustasoa ja fiilistä. Puhumattakaan takaiskusta dieettiä ajatellen.

4. Stressitasosi kasvavat.

Dietz ja Karl ovat molemmat sitä mieltä, että liikunta vapauttaa endorfiineja, jotka tekevät sinusta onnellisen. Stressitasot nousevat, kun et saa päivittäistä annostasi endorfiineja. Lihakset myöskin jännittyvät staattisesta työstä, kuten tietokoneen äärellä työskentelystä, mihin liikunta auttaa. Voit kokea olosi stressaantuneemmaksi, kun keho on jännittynyt.

5. Nukut huonommin.

Jos et vapauta stressiäsi, vaikeat asiat painavat mieltäsi iltaisin ja et nuku yhtä hyvin. Makaat hereillä ja pohdin vaihtoehtoja. Yrität ratkaista ongelmasi väsyneenä, mikä johtaa suurempaan väsymykseen huonosti nukutun yön jälkeen.

6. On sallittua ottaa hitaammin.

Vaikka olisit pitänyt pitkään taukoa liikunnasta, mikään ei ole menetetty. Se voi kestää hetken, mutta saat liikkumalla voiman takaisin lihaksiisi. Mene ryhmäliikuntatunnille, sillä positiivisessa porukassa on voimaa.

Lähde: Elite Daily.



Tutkimuksen mukaan on löydetty tapa, jolla voi syödä mitä tahansa lihomatta. Lue täältä lisää.

Kilpailut

Uusimmat