Onko vihersmoothie parempi kuin kypsennetyt kasvikset? Terveysmyytit selvitettiin

12.08.2015 12:56 - Eeva Rajala

Moni kannattaa raakaruokaa ja vihermehuja, mutta miten vihreät kannattaisi tosiasiassa popsia suuhunsa?

Healthista-sivusto käy läpi terveysasiantuntijoiden kanssa yleisiä myyttejä, joihin ihmiset uskovat. Samalla annetaan neuvoja, miten hoitaa asiat paremmin.

Myytti 1: Vihersmoothie on täydellinen terveysruoka
Totuus: On parempi syödä vihreät ruoat normaaliin tapaan

Moni tekee vihreistä syötävistä smoothieita muun muassa sen takia, että niiden nauttiminen säästäisi kehon energiaa, joka muuten kuluisi pureskeluun ja ruoan sulattamiseen. Samalla keho saa smoothien sisältämät ravintoaineet käyttöön nopeammin kuin pureskeltavista ruoista.

Tämä ei välttämättä ole aina hyvä juttu. Ruoka-aineissa olevat luonnolliset sokerit pääsevät verenkiertoon smoothien kautta paljon nopeammin, kertoo ravitsemusasiantuntija Marilyn Glenville. Tämä tarkoittaa sitä, että osa mielihyvästä voi hävitä ja ihminen voi tuntea näläntunteen paljon nopeammin kuin tavallista ruokaa syövä.

Vihreitä on helppo syödä enemmän smoothie-sekoitusten kautta, mutta näihin juotaviin ruokiin ei kannata nojata koko ravintoaineiden saantiaan. Asiantuntijan mukaan on aina parempi vaihtoehto syödä vihreänsä, hedelmät ja vihannekset. Voi pyrkiä esimerkiksi siihen, että nauttii vain yhden smoothien päivässä ja syö muuten normaalisti. Vihannessmoothieen kannattaa myös lisätä vähän proteiinia, kuten pähkinöitä, jotta juoman vaikutus kestää pidempään.

Myytti 2: Vältä hiilihydraatteja illalla
Totuus: Hiilihydraatit eivät osaa kellonaikoja

Ei ole olemassa ratkaisevaa näyttöä siitä, että hiilihydraattipitoisten ruokien syöminen illalla lihottaisi, kertoo ravitsemusterapeutti Azmina Govinji. Kyse on kokonaiskalorimäärästä, jonka ihminen nauttii verrattuna siihen, mitä hän kuluttaa.

Govinjin mukaan on kuitenkin olemassa todisteita siitä, että tietyt hiilihydraatit illalla nautittuna voivat parantaa yöunta auttamalla kehoa vapauttamaan aminohappo tryptofaania, joka nostaa mielialaa ja auttaa nukahtamaan. Esimerkiksi kaurapuuron syönti juuri ennen nukkumaanmenoa voi olla hyvä vaihtoehto.

Myytti 3: Juo kahdeksan lasillista vettä päivässä
Totuus: Osa vedestä kannattaa nauttia ruokien muodossa

Kahdeksan lasillista vettä on noin kaksi litraa. Sellainen määrä voi monille vesi-inhoajille olla jo ajatuksen tasolla hirvittävä. Glenvillen mukaan veden juominen tasaisesti koko päivän on tärkeätä muun muassa selkeän ajattelun ja nestetasapainon kannalta, mutta se, miten ja milloin vettä nautitaan, ratkaisee.

Vettä ei kannata juoda kaikkea kerralla, sillä se kuormittaa munuaisia ja estää ravintoaineiden imeytymistä. Lisäksi vettä ei kannata juoda runsaasti ennen nukkumaanmenoa, sillä uni häiriintyy.

Päivän aikana kannattaa sen sijaan nauttia vesirikkaita ruokia, kuten kurkkua, selleriä, vesimelonia ja mansikoita. Glenvillen mukaan on hyvä myös tarkkailla oman virtsan väriä. Vaaleankellertävä väri on merkki siitä, että nesteytys on hyvällä mallilla.

Glenville muistuttaa myös, että yrttiteet ja keitot lasketaan vedeksi. Musta tee, kahvi ja alkoholi toimivat puolestaan nesteenpoistajina.

Myytti 4: Lyhyet ja kovat treenit ovat parhaita
Totuus: Ihminen ei välttämättä treenaa oikein

Lyhyet ja intensiiviset HIIT-treenit ovat hyvin suosittuja. Ideana on, että treenaa mahdollisimman kovaa intervallitreeniä, joskus vain viisi minuuttia. Ihmiset odottavat laihtuvansa nopeammin ja tulevansa nopeammin kuntoon kuin jos treenaisi normaalisti, pitempiä ja kohtuullisempia treenejä.

Kunto-ohjaaja Dalton Wong kertoo ongelmana olevan se, ettei monikaan treenaa HIITiä tarpeeksi kovaa, jotta on mahdollista saavuttaa kyseiset hyödyt. Ilman vieressä tsemppaavaa ohjaajaa monien treeni on 60-prosenttista.

Wongin mukaan sen sijaan kannattaa tehdä kolme kuntopiiritreeniä viikossa. Yhdessä kuntopiirissä voi olla viisi liikettä ja treenin kokonaiskesto on noin puolen tunnin luokkaa. Jokaista liikettä kannattaa toistaa 15 - 25 kertaa.

Myytti 5: Juokseminen on paras tapa laihtua
Totuus: Juokseminen voi myös lihottaa

Kuntosaleissa on yleensä juoksumatto, ja moni tekee samaa treeniä päivästä toiseen: juoksee pitkän matkan juoksumatolla. Tämä voi kuitenkin aiheuttaa sen, että keho menettää lihaksia, joita tarvittaisiin laihtumiseen. Lihakset pitävät aineenvaihdunnan käynnissä, kertoo kunto-ohjaaja Matt Hodges.

Juostessa syke on yli 65 prosenttia maksimisykkeestä. Jos juoksee tällä tavalla pitkäänkin, keho menee kataboliseen tilaa eli se alkaa varastoida rasvaa ja käyttää lihaksia polttoaineena. Juokseminen voi polttaa kaloreita enemmän kuin muut treenit, mutta se voi myös lisätä näläntunnetta niin paljon, että ihminen syö aiempaa enemmän.

Hodgesin mukaan kannattaa juosta lyhyitä sprinttitreenejä eli voi juosta esimerkiksi 100 metriä kovaa, sitten kävellä hetken ja tehdä sama treeni uudestaan 6 - 7 minuutin ajan.

Myytti 6: Syö viisi annosta hedelmiä ja vihanneksia päivässä
Totuus: Kahdeksan annosta on parempia, ja enimmäkseen vihanneksia

Tutkimustulosten mukaan kahdeksan annosta näyttäisi olevan parempi vaihtoehto yleisesti terveyden kannalta. Näistä kaksi annosta on hyvä olla hedelmiä ja loput vihanneksia.


Lähde: Healthista

Kilpailut

Uusimmat