Menestyvillä suomalaisnaisilla on 10 yhteistä piirrettä - katso täältä

10.03.2016 09:43 - Pauliina Jokinen

Menestyksen eteen on tehtävä töitä.

Suomalaisia huippunaisia yhdistää moni asia: niin sinnikkyys, sisu kuin voimakin. He uskovat selviytyvänsä vaativista paikoista ja ovat jo kotoa saaneet asenteen: Pystyt aivan samaan kuin pojatkin.

Näin syntyy menestyviä naisia, uskovat tietokirjailijat Maaretta Tukiainen ja Jaana Villanen, joiden Huippunaiset - menestystarinoita -kirja ilmestyi naistenpäivänä. Tukiainen ja Villanen haastattelivat kirjaa varten 20 menestynyttä suomalaisnaista sekä viitä suomalaismiestä.

Haastateltujen joukossa olivat muun muassa Picnic-kahvilaketjun toimitusjohtaja Ann Wahlroos-Jaakkola, entinen Vallila Interiorin toimitusjohtaja Anne Berner
kirjailija Kaari Utrio, ohjaaja Mari Rantasila, kenkäsuunnittelija Minna Parikka ja viestintäalan ammattilainen Riikka Kämppi.

Haastateltuja yhdistivät seuraavat kymmenen seikkaa.

1. Lapsuudenkodin tasa-arvo ja taloudellisen riippumattomuuden ihanne

Kotoa saatu henkinen pääoma oli monen huippunaisen eteenpäin vievä voima. Naiset olivat saaneet mallin, jonka mukaan naiset kävivät töissä ja elättivät itsensä.

- Minulle oli kunnia-asia myydä mehua isoäitini hiihtomajalla jo polvenkorkuisesta lähtien, kirjan kirjoittanut Jaana Villanen kuvailee.

2. Ensimmäinen mentori: isä

Jos jo nuorena saa kotoaan uskon siihen, että myös tytöt voivat tehdä aivan samoja asioita kuin pojatkin, ovat menestyksen ainekset hyvin kasassa. Kirjaan haastateltuja huippunaisia yhdisti usko omiin voimavaroihinsa ja kykyihinsä. Erityisen merkityksellisessä asemassa oli isiltä saatu hyväksyntä ja tuki.

3. Naisesikuvat

- Monet menestyneet naiset kertoivat vahvan naisesikuvan löytyneen jo kotoa: oli vahvoja isoäitejä, äitejä tai tätejä, tietokirjailija Maaretta Tukianen kertoo.

Erityisen voimakkaasti näissä naisesikuvissa korostuivat isoäidit. Heiltä koettiin saadun
elämänviisauksia ja -ohjeita: sallivuutta, elämäniloa, tulevaisuususkoa sekä mallia voimasta ja sitkeydestä, jolla nainen voi pärjätä vaikeissakin paikoissa.

4. Mahdollisuuksien tarjoutuminen ja hyödyntäminen

Huippunaiset korostivat tarttuneensa heille tarjoittuihin mahdollisuuksiin. Tutkimusten mukaan urallaan menestyneiden miehiä yhdisti usein onnekkaat käänteet, yllättävät ja ennustamattomat mahdollisuudet ja olosuhteet, joita nämä miehet ovat älynneet hyödyntää.  Sama päti myös menestyneisiin naisiin.

- Tartu hetkiin, niitä ei tule eteesi montaa kertaa, Picnic-kahvilaketjun toimitusjohtaja Ann Wahlroos-Jaakkola muistuttaa.

5. Tuen hakeminen ja hyödyntäminen

Jos menestyneen naisen ensimmäinen mentori oli usein isä, saattoi se jatkossa olla alallaan menestynyt nainen tai mies. Huippunaiset - menestystarinoita -kirjassa kehotetaan ottamaan myös nuorempia mentoreita. Sen puolesta puhuu myös Wahlroos-Jaakkola.

- Esimerkiksi omat lapseni auttavat minua pysymään kärryillä, mitä maailmassa tapahtuu, Wahlroos-Jaakkola neuvoo lähimpien mentoreiden luo.

6. Uuden oppimista painottava asenne

Kirjaan haastatelluista huippunaisista monet korostivat elinikäistä oppimista. He uskoivat, ettei ihminen ei tule koskaan valmiiksi ja tiesivät menestyksen lakkaavan, kun johtaja lopettaa itsensä kehittämisen.

7. Epäonnistumisten ja epätäydellisyyden hyväksyminen

Epäonnistumista ei saa pelätä. Täydellisyydestä luopuminen oli monen huippunaisen menestyksen salaisuus, vaikkakin se koettiin vaikeaksi.

8. Rohkeus seisoa omien ajatusten ja mielipiteiden takana

On rohkeutta seistä omien ajatustensa takana, vaikka se herättäisi myös kielteisiä tunteita. Tutkimusten mukaan menestyneistä naisista pidetäänkin muita vähemmän. Se on kuitenkin vain hyväksyttävä.

- Ei voi menestyä herättämättä tunteita. Samalla olisi naiivia ajatella, että voisi herättää vain positiivisia tunteita. Onkin rohkeutta ottaa vastaan myös kielteisiä tunteita, viestintäalan ammattilainen Riikka Kämppi muistuttaa.

9. Empatia ja myötätunto

Pehmeät arvot ja erityisesti myötätunto ovat naisjohtajien vahvuuksia. Haastateltujen naisten käsitys empatiasta ei ollut naiseuteen usein perinteisesti liitettyä uhrautumisesta, vaan kykyä asettua toisten ihmisten asemaan.

10. Yhteistyön periaate

Verkostoituminen ja erilaisten vahvuuksien yhdistäminen on voimavara, jota ei kannata jättää hyödyntämättä.

- Olen itsekin ollut aiemmin oman tieni kulkija. Onneksi olen oppinut yhteistyön voiman, Tukianen kiittelee.

11. Sisäisistä voimavaroista ammentaminen

- Menestyneitä naisia yhdisti matka itseensä: he tiesivät ja tunsivat omat voimavaransa ja vahvuutensa. Meillä naisilla ei ole habaa, joten voiman on tultava jostain syvemmältä, Tukianen kertoo.

12. Muutosvoimien hyödyntäminen

Menestyneet naiset sopeutuivat muutokseen ja havaitsivat jo pienetkin vaihtelut hyvissä ajoin. Moni nainen on tottunut sopeutumaan ja olemaan joustava.

Kilpailut

Uusimmat